Ryby i owoce morza

Ryby i owoce morza są wliczane do najsmaczniejszych i najzdrowszych mięs. Są cenione za wysoką zawartość białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Ryby i owoce morza

Ryby – zdrowe i smaczne

Nie bez powodu ryby są bardzo ważnym elementem diety. Oprócz łatwo przyswajalnego białka obfitują w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 potrzebne m.in. do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia, nerwowego, oddechowego oraz kostnego. Ze względu na zawartość składników odżywczych ryby dzielone są na tłuste i chude. Warto spożywać je pod różnymi postaciami – wędzone, smażone, duszone czy w sałatkach lub zupach. Najzdrowsze są świeże, właśnie złowione ryby. Dobrą alternatywą są również filety lub dzwonka mrożone, które w ujemnej temperaturze zachowują praktycznie wszystkie walory odżywcze.

Najlepsze owoce morza

W skład owoców morza wchodzą jadalne mięczaki i skorupiaki morskie. Najbardziej popularne są w krajach śródziemnomorskich oraz Australii, gdzie stanowią prawdziwy przysmak i spożywa się je zaraz po wydobyciu z wody. Owoce morza goszczą na talerzach od tysiącleci, a podawane na różne sposoby dostarczają organizmowi wielu cennych dla zdrowia składników.
Świeże ryby

Świeże ryby

Świeże ryby są lekkostrawne i obfitują w mnóstwo cennych witamin, kwasów tłuszczowych oraz białka, dlatego zaleca się je spożywać kilka razy w tygodniu.
Dowiedz się więcej
Świeże owoce morza

Świeże owoce morza

Owoce morza to ekskluzywne produkty, które zyskały popularność w Polsce jakiś czas temu. Do tej grupy produktów zaliczamy ostrygi, małże, krewetki, ośmiornice czy kalmary. Wybór jest znacznie większy, dlatego warto poznać całą gamę smaków, które dają nam owoce morza.
Dowiedz się więcej
Wędzone ryby

Wędzone ryby

Dzięki wędzeniu ryby nabierają wyrazistego smaku. Dodane do pieczywa lub sałatek nadają potrawom niepowtarzalnego, lekko dymnego aromatu.

Dowiedz się więcej
Przetwory i delikatesy rybne

Przetwory i delikatesy rybne

Ryby są częstym składnikiem przetworów, a potrawy powstałe z ich dodatkiem zachwycą niejedno podniebienie.

Dowiedz się więcej
Ryby morskie

Ryby morskie

Jadalne ryby morskie dzielone są na tłuste i chude. Warto spożywać je co najmniej dwa razy w tygodniu – zapewniają organizmowi odpowiednią ilość białka, witamin i kwasów z grupy omega.
Dowiedz się więcej
Ryby słodkowodne

Ryby słodkowodne

Żyjące w rzekach i jeziorach ryby słodkowodne różnią się od morskich pod względem smaku oraz budowy ciała – są przystosowane do życia w odmiennych warunkach.

Dowiedz się więcej
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO