Wina bezalkoholowe

Czerwone wino bezalkoholowe

Jak powstaje wino bezalkoholowe?

Bezalkoholowa wersja wina powstaje w ten sam sposób jak zwykłe wino alkoholowe, czyli w procesie fermentacji soku winogronowego. Pod koniec tego procesu wino jest podgrzewane do temperatury, w której alkohol zostaje całkowicie odparowany, przy czym wino nie traci składników (flawonoidów, taniny itd.) odpowiadających za jego charakterystyczne cechy smakowo-zapachowe. Warto zauważyć, że pozbawienie wina alkoholu powoduje obniżenie jego kaloryczności średnio o 70%, dlatego właśnie wina bezalkoholowe mogą być spożywane np. przez osoby będące na diecie wyszczuplającej.

Wino bezalkoholowe – kto może spożywać?

Brak alkoholu sprawia, że wina bezalkoholowe, podobnie jak większość takich napojów, mogą być spożywane przez kierowców, osoby na diecie czy kobiety w ciąży lub karmiące piersią. Odparowanie alkoholu sprawia, że wina zachowują wszystkie walory smakowe i zapachowe, lecz nie mają wpływu na zachowanie i funkcjonowanie układu nerwowego, tak jak jest to w przypadku tradycyjnych trunków zawierających alkohol.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO