Gołąbki z kaszą bulgur
DANIE WEGETARIAŃSKIE

Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
1szt.
Kapusta włoska1kg
Włoszczyzna0,50kg
Kasza bulgur0,01kg
Natka pietruszki0,01kg
Bazylia świeża0,01kg
Oregano świeże1szt.
Sałata rzymska młoda0,10l
Sos vinaigrette0,50kg
Grzyby – mix 0,15l
Wino białe0,30l
Słodka śmietana 36%0,10kg
Cebula szalotka0,03kg
Czosnek0,01kg
Koperek świeży0,02kg
Musztarda francuska z gorczycą2szt.
Jajko0,05kg
Masło klarowane0,01kg
Olej do smażenia0,02kg
Sól0,01kg
PieprzCZas na gotowanie
Krok 1
Kapustę podzielić na liście, zblanszować w gorącej wodzie przez 2-3 min. Gdy zmiękną, przełożyć do wody z lodem.
Krok 2
Kaszę bulgur ugotować w osolonej wodzie przez ok. 15 min, odstawić.
Krok 3
Włoszczyznę (marchew, cebulę, pora, korzeń selera, seler naciowy) drobno pokroić, przesmażyć na oleju. Gdy warzywa zmiękną, zdjąć z ognia, dodać posiekane zioła: koperek, bazylię, liście oregano i natkę pietruszki, dokładnie wymieszać, wsypać ostudzoną kaszę, wbić jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Krok 4
Gotowy farsz zawinąć w liście kapusty. Każdy gołąbek owinąć folią spożywczą, tak by miał owalny kształt.
Krok 5
Grzyby podsmażyć na maśle klarowanym, dodać poszatkowaną szalotkę i czosnek. Gdy zmiękną, podlać je białym winem.
Krok 6
Po odparowaniu dodać śmietanę, musztardę francuską z gorczycą i koperek. Gdy sos zgęstnieje, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 7
Danie udekorować liśćmi sałaty rzymskiej z sosem vinaigrette.

Przepis przygotował Sebastian Olma
Szef kuchni w restauracji Belvedere w Warszawie. Pracował w restauracjach Gordona Ramsaya i Toma Aikensa w Londynie, a potem wrócił do Polski, by w wielkim stylu wygrać drugą edycję Top Chef.