Gołąbki z kaszą bulgur

DANIE WEGETARIAŃSKIE

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji10

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
1szt.
Kapusta włoska
1kg
Włoszczyzna
0,50kg
Kasza bulgur
0,01kg
Natka pietruszki
0,01kg
Bazylia świeża
0,01kg
Oregano świeże
1szt.
Sałata rzymska młoda
0,10l
Sos vinaigrette
0,50kg
Grzyby – mix 
0,15l
Wino białe
0,30l
Słodka śmietana 36%
0,10kg
Cebula szalotka
0,03kg
Czosnek
0,01kg
Koperek świeży
0,02kg
Musztarda francuska z gorczycą
2szt.
Jajko
0,05kg
Masło klarowane
0,01kg
Olej do smażenia
0,02kg
Sól
0,01kg
Pieprz

CZas na gotowanie

Krok 1
Kapustę podzielić na liście, zblanszować w gorącej wodzie przez 2-3 min. Gdy zmiękną, przełożyć do wody z lodem.
Krok 2
Kaszę bulgur ugotować w osolonej wodzie przez ok. 15 min, odstawić. 
Krok 3
Włoszczyznę (marchew, cebulę, pora, korzeń selera, seler naciowy) drobno pokroić, przesmażyć na oleju. Gdy warzywa zmiękną, zdjąć z ognia, dodać posiekane zioła: koperek, bazylię, liście oregano i natkę pietruszki, dokładnie wymieszać, wsypać ostudzoną kaszę, wbić jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Krok 4
Gotowy farsz zawinąć w liście kapusty. Każdy gołąbek owinąć folią spożywczą, tak by miał owalny kształt.
Krok 5
Grzyby podsmażyć na maśle klarowanym, dodać poszatkowaną szalotkę i czosnek. Gdy zmiękną, podlać je białym winem.
Krok 6
Po odparowaniu dodać śmietanę, musztardę francuską z gorczycą i koperek. Gdy sos zgęstnieje, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 7
Danie udekorować liśćmi sałaty rzymskiej z sosem vinaigrette.

Przepis przygotował Sebastian Olma

Szef kuchni w restauracji Belvedere w Warszawie. Pracował w restauracjach Gordona Ramsaya i Toma Aikensa w Londynie, a potem wrócił do Polski, by w wielkim stylu wygrać drugą edycję Top Chef.