Mintaj zapiekany w porach

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
0,18kg
Aro mintaj filet B/s
0,08kg
MC por krojony
0,01kg
Czosnek
0,03kg
Aro ser żółty edamski
0,03kg
Papryka słodka mix 
0,01kg
Aro jaja
0,10kg
Aro śmietanka uht 12% 
0,01kg
MC natka pietruszki
0,10kg
MC ziemniak sałatkowy 
Sól
Pieprz
Bazylia suszona
Płatki chilli
Cukier
Gałka muszkatołowa

CZas na gotowanie

Krok 1
Fileta z mintaja rozmrażamy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody. Następnie przyprawiamy. 
Krok 2
Rybę przekładamy do naczynia żaroodpornego. 
Krok 3
Pora kroimy w cieńkie plastry, paprykę w paski a ziemniaka w drobną kostkę i posypujemy nimi rybę tak, aby była w całości przykryta. 
Krok 4
Jajka ubijamy ze śmietanką i doprawiamy do smaku. Ser trzemy na tarce jarzynowej i dodajemy do jajek i śmietany. Całość mieszamy. 
Krok 5
Rybę zalewamy sosem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 20 min. 
Krok 6
Ciepłe danie posypujemy natką pietruszki.