Uważa się, że musztarda powstała w Rzymie na początku naszej ery, a gorczycy – roślinie, z której ją wytwarzano – przypisywano właściwości lecznicze (m.in. łagodzenie bólów reumatycznych, regulowanie ciśnienia krwi, działanie antybakteryjne). Obecnie istnieje wiele odmian musztardy, a jej ostrość zależna jest od gatunku gorczycy oraz zastosowania innych dodatków. Musztarda pełni ważną funkcję w gastronomii i służy nie tylko jako dodatek do gotowych potraw, ale jest również ważnym składnikiem dipów, sosów oraz dań mięsnych.
Musztarda stołowa, dijon i inne rodzaje
Do najostrzejszych zaliczane są musztarda rosyjska, angielska i dijon, a każda z nich stosowana jest najczęściej jako marynata do mięs lub składnik pikantnych sosów. Łagodna i lekko słodka musztarda stołowa oraz kremska dobrze pasują do sałatek, wędlin oraz serów. Dużą popularnością cieszy się także musztarda bawarska o bardzo słodkim smaku oraz idealna do grilla i parówek musztarda chrzanowa, dodająca potrawom więcej pikanterii.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę