Serwis francuski – co to takiego? Najważniejsze zasady
Niezależnie od tego, czy prowadzisz elegancką restaurację, czy też obsługujesz gości podczas wyjątkowego przyjęcia, dbałość o wysoką jakość serwisu kelnerskiego to bardzo ważna sprawa. Jedną z najbardziej wyrafinowanych metod obsługi jest serwis francuski. Sprawdź, czym charakteryzuje się ta technika, poznaj jej odmiany oraz najważniejsze zasady.

Czym jest serwis francuski?
Odmiany serwisu francuskiego
Najważniejsze zasady serwisu francuskiego
Kiedy warto zastosować serwis francuski?
Serwis francuski – jak przygotować kelnerów do obsługi?
Podsumowanie
FAQ
Serwis francuski wywodzi się z dworów królewskich Francji XVII i XVIII wieku. W tamtych czasach posiłki były wystawne i ceremonialne, a każdy gest i danie miały swoje znaczenie. Kelnerzy byli wysoko wykwalifikowanymi rzemieślnikami, którzy musieli znać się na etykiecie i sztuce serwowania dań. Serwis francuski ewoluował na przestrzeni wieków, ale jego podstawowe zasady pozostały niezmienne.
Są to zazwyczaj wykwintne dania, m.in. carpaccio z wołowiny lub łososia, tatar z tuńczyka, krewetki koktajlowe, sałatka z foie gras, zupa krem z homara, escargots (pieczone ślimaki), sałatka z kozim serem, carpaccio z jelenia, kotlet jagnięcy z rozmarynem, dorsz w sosie beurre blanc, ośmiornica z grilla, czy risotto z grzybami i truflami.
Serwis francuski i niemiecki to dwa różne typy obsługi kelnerskiej. Pierwszy z nich charakteryzuje się indywidualnym podejściem do gościa, niespieszną obsługą oraz dbałością o estetykę prezentowanych i serwowanych dań. Serwis niemiecki jest znacznie szybszy i nie wymaga od obsługi przedstawiania i nakładania dań, a jedynie serwowania zamówionych porcji.