Szparagi
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
5szt.
Zielone szparagi2plastry
Szynka szwarcwaldzka1szt.
Jajko2szt.
Żółtko4łyżeczki
Biały ocet winny50g
Maslo15g
Parmezan5g
Świeży szczypiorek 3szt.
Bratki jadalne5g
Soli3g
Czarny młotkowany pieprzCZas na gotowanie
Krok 1
Ze szparagów odłamać zdrewniałą końcówkę. W garnku zagotować wodę, posolić, włożyć szparagi na 3-4 minuty. Przełożyć do miski z wodą i lodem, a następnie odcedzić i osuszyć na papierowym ręczniku.
Krok 2
Szparagi zebrać w pęczek i owinąć dwoma plastrami szynki szwarcwaldzkiej. Opiekać na grillu po 2 minuty z obu stron.
Krok 3
Zagotować 200 ml wody na jajko w koszulce. Dodać szczyptę soli i 2 łyżeczki octu z białego wina. Wrzątek mieszać łyżką w taki sposób, aby wytworzyć wir. W środek wiru wbić jajko. Gotować 4 minuty - białko ma się ściąć, a żółtko pozostać płynne.
Krok 4
Aby przygotować sos holenderski, należy najpierw ubić 2 żółtka z dodatkiem 2 łyżeczek octu winnego. Gdy masa przybierze puszystą konsystencję, powoli dolewać rozpuszczone masło, cały czas mieszając. Na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem, delikatnie wymieszać.
Krok 5
Na porcję zgrillowanych szparagów położyć jajko, polać kremowym sosem holenderskim. Całość posypać po wierzchu wiórkami parmezanu, młotkowanym pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Udekorować kwiatami jadalnymi i od razu podawać.