Szparagi

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
5szt.
Zielone szparagi
2plastry
Szynka szwarcwaldzka
1szt.
Jajko
2szt.
Żółtko
4łyżeczki
Biały ocet winny
50g
Maslo
15g
Parmezan
5g
Świeży szczypiorek 
3szt.
Bratki jadalne
5g
Soli
3g
Czarny młotkowany pieprz

CZas na gotowanie

Krok 1
Ze szparagów odłamać zdrewniałą końcówkę. W garnku zagotować wodę, posolić, włożyć szparagi na 3-4 minuty. Przełożyć do miski z wodą i lodem, a następnie odcedzić i osuszyć na papierowym ręczniku. 
Krok 2
Szparagi zebrać w pęczek i owinąć dwoma plastrami szynki szwarcwaldzkiej. Opiekać na grillu po 2 minuty z obu stron.
Krok 3
Zagotować 200 ml wody na jajko w koszulce. Dodać szczyptę soli i 2 łyżeczki octu z białego wina. Wrzątek mieszać łyżką w taki sposób, aby wytworzyć wir. W środek wiru wbić jajko. Gotować 4 minuty - białko ma się ściąć, a żółtko pozostać płynne.
Krok 4
Aby przygotować sos holenderski, należy najpierw ubić 2 żółtka z dodatkiem 2 łyżeczek octu winnego. Gdy masa przybierze puszystą konsystencję, powoli dolewać rozpuszczone masło, cały czas mieszając. Na koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem, delikatnie wymieszać.
Krok 5
Na porcję zgrillowanych szparagów położyć jajko, polać kremowym sosem holenderskim. Całość posypać po wierzchu wiórkami parmezanu, młotkowanym pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Udekorować kwiatami jadalnymi i od razu podawać.