Dawniej, aby wypieki były słodkie, dodawano do nich miód, figi i daktyle, które należały do towarów luksusowych. Obecnie do pieczenia używa się głównie cukru lub innych substancji słodzących. Bazą ciast i ciasteczek niezmiennie pozostały mąka, płynne dodatki (mleko lub masło), środki spulchniające, jak drożdże, soda oczyszczona albo proszek do pieczenia, i najważniejsze – dodatki gwarantujące słodycz.
Ciasta i ich rodzaje
Ze względu
na skład oraz sposób przygotowania, ciasta cukiernicze można dzielić na
kruche, biszkoptowe, drożdżowe, francuskie i parzone. Pomiędzy tymi kategoriami
istnieje wiele modyfikacji, np. ciasta półkruche (piaskowe) albo
biszkoptowo-tłuszczowe. Wypieki o bardziej skomplikowanej formie, np. torty
czy przekładańce, mogą zawierać różne rodzaje ciast oddzielone kremami, masami
lub warstwą owoców w galaretce. Ważne jest, by współczesne cukiernie miały
szeroki wybór, dzięki temu ze słodkości nie będą musiały rezygnować osoby na
diecie wegańskiej czy bezglutenowej.
Ciasta chłodzone
Ciasto
drożdżowe chłodzone nie wymaga dodatkowych nakładów pracy, dlatego ułatwia
przygotowanie potraw i wypieków zarówno w domowej kuchni, jak i lokalach
gastronomicznych.
Gotowe
ciasto przeznaczone do odpieku jest zazwyczaj dostępne w formie mrożonej lub
schłodzonej oraz zamkniętej w szczelnym opakowaniu, dzięki czemu zachowuje swój
smak i aromat przez długi czas.
Bułeczki,
rogaliki, drożdżówki… ciasta świeże dostępne w restauracjach lub sklepach są
smacznym deserem lub pożywną przekąską na wiele okazji – do pracy, szkoły czy
podczas dłuższej wycieczki.