Ciasta i wypieki

Ciasta i wypieki

Wypieki na wiele sposobów

Dawniej, aby wypieki były słodkie, dodawano do nich miód, figi i daktyle, które należały do towarów luksusowych. Obecnie do pieczenia używa się głównie cukru lub innych substancji słodzących. Bazą ciast i ciasteczek niezmiennie pozostały mąka, płynne dodatki (mleko lub masło), środki spulchniające, jak drożdże, soda oczyszczona albo proszek do pieczenia, i najważniejsze – dodatki gwarantujące słodycz.

Ciasta i ich rodzaje

Ze względu na skład oraz sposób przygotowania, ciasta cukiernicze można dzielić na kruche, biszkoptowe, drożdżowe, francuskie i parzone. Pomiędzy tymi kategoriami istnieje wiele modyfikacji, np. ciasta półkruche (piaskowe) albo biszkoptowo-tłuszczowe. Wypieki o bardziej skomplikowanej formie, np. torty czy przekładańce, mogą zawierać różne rodzaje ciast oddzielone kremami, masami lub warstwą owoców w galaretce. Ważne jest, by współczesne cukiernie miały szeroki wybór, dzięki temu ze słodkości nie będą musiały rezygnować osoby na diecie wegańskiej czy bezglutenowej.

Ciasta chłodzone

Ciasta chłodzone

Ciasto drożdżowe chłodzone nie wymaga dodatkowych nakładów pracy, dlatego ułatwia przygotowanie potraw i wypieków zarówno w domowej kuchni, jak i lokalach gastronomicznych.
Dowiedz się więcej
Ciasta do odpieku

Ciasta do odpieku

Gotowe ciasto przeznaczone do odpieku jest zazwyczaj dostępne w formie mrożonej lub schłodzonej oraz zamkniętej w szczelnym opakowaniu, dzięki czemu zachowuje swój smak i aromat przez długi czas.
Dowiedz się więcej
Ciasta świeże

Ciasta świeże

Bułeczki, rogaliki, drożdżówki… ciasta świeże dostępne w restauracjach lub sklepach są smacznym deserem lub pożywną przekąską na wiele okazji – do pracy, szkoły czy podczas dłuższej wycieczki.
Dowiedz się więcej
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO