Czarna soczewica z warzywami
DANIE WEGETARIAŃSKIE
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
0,16kg
Aro soczewica czarna 5 kg0,05kg
Cebula ultra bag0,05kg
Czosnek0,01kg
Kolendra cięta 250 g0,10kg
MC fasola żółta 2,5 kg0,05kg
MC fasola zielona cięta 2,5 kg0,10kg
Pomidor malinowy rzymski 500 g0,01l
Aro olej rzepakowy0,01kg
Pietruszka natkaSól
Pieprz
Papryka Wędzona
Curry
Cynamon
CZas na gotowanie
Krok 1
Soczewicę płuczemy w zimnej wodzie, odcedzamy i odstawiamy na bok. Do garnka wlewamy dwa razy tyle wody, co soczewicy. Dodajemy sól i zagotowujemy. Soczewicę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do momentu, aż będzie al dente.
Krok 2
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy przyprawę curry i mielony cynamon, i cały czas mieszamy.
Krok 3
Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plastry i podsmażamy przez ok. 2 min.
Krok 4
Następnie dodajemy odmrożoną fasolkę szparagową żółtą i zieloną i smażymy przez około 4 min.
Krok 5
Dodajemy ugotowaną czarną soczewicę, pomidora pokrojonego w dużą kostkę, posiekaną kolendrę i natkę pietruszki.
Krok 6
Całość podsmażamy przez ok. 2 min., po czym doprawiamy solą, pieprzem i serwujemy.