Czarne Tagiatelle z czarnym dorszem

Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
0,08kg
Tagiatelle Sepia MC0,15kg
Dorsz czarniak0,004kg
Czosnek MC0,06kg
Masło klarowane MC0,004kg
Cytryna MC0,05l
Sasteria Blanca0,02kg
Czarny bez mrożony MC0,003l
Oliwa z oliwek0,001kg
Czerwona bazylia MC0,005kg
Świeża jeżynaCZas na gotowanie
Krok 1
Filet z dorsza osuszyć z wody, nastawić garnek z wodą, na wrzącą osoloną wodę wrzucić makaron.
Krok 2
W czasie kiedy się będzie gotował rozgrzać patelnie, stopić masło i smażyć dorsza tylko z jednej strony przez około 10 minut, jednocześnie cały czas polewając masłem od góry.
Krok 3
Następnie zdjęć dorsza z patelni przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenie i dopiec w 180C przez około 5 minut w piekarniku .
Krok 4
Na patelnię z masłem która została po smażeniu dorsza , wrzucić posiekany czosnek.Jak się zarumieni ,dodać czarny bez i białe wino , oraz prosto odsączony z gorącej wody makaron.
Krok 5
Dodać przyprawy ,całość wymieszać na patelni i wyserwować na talerz. Na górę makaronu wyłożyć dorsza .
Krok 6
Całość dania skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek .Do dekoracji użyć listków czerwonej bazylii , świeżej jeżyny i opalanych pomidorków koktajlowych .
Krok 7
Pomidorki najlepiej opalić palnikiem gastronomicznym , ale możemy je również dodać na blachę w trakcie zapiekania ryby w piecu.