Czarne Tagiatelle z czarnym dorszem

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
0,08kg
Tagiatelle Sepia MC
0,15kg
Dorsz czarniak
0,004kg
Czosnek MC
0,06kg
Masło klarowane MC
0,004kg
Cytryna MC
0,05l
Sasteria Blanca
0,02kg
Czarny bez mrożony MC
0,003l
Oliwa z oliwek
0,001kg
Czerwona bazylia MC
0,005kg
Świeża jeżyna

CZas na gotowanie

Krok 1
Filet z dorsza osuszyć z wody, nastawić garnek z wodą, na wrzącą osoloną wodę wrzucić makaron.
Krok 2
W czasie kiedy się będzie gotował  rozgrzać patelnie, stopić masło i smażyć dorsza tylko z jednej strony  przez około 10 minut, jednocześnie  cały czas  polewając masłem od góry.
Krok 3
Następnie zdjęć dorsza z patelni przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenie i dopiec w 180C przez około 5 minut w piekarniku . 
Krok 4
Na patelnię z masłem która została po smażeniu dorsza , wrzucić posiekany czosnek.Jak się zarumieni ,dodać czarny bez i białe wino , oraz prosto odsączony  z gorącej wody makaron.
Krok 5
Dodać przyprawy ,całość wymieszać na patelni i wyserwować na talerz. Na górę makaronu wyłożyć  dorsza . 
Krok 6
Całość dania skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek .Do dekoracji użyć listków czerwonej bazylii , świeżej jeżyny i  opalanych pomidorków koktajlowych .
Krok 7
Pomidorki najlepiej opalić palnikiem gastronomicznym , ale możemy je również dodać na blachę w trakcie zapiekania ryby w piecu.