Sandacz w migdałach z sosem owocowym

Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
2kg
Filet z sandacza400g
Mąka ARO30g
Cynamon mielony MC300ml
Wino białe100g
Rodzynki150g
Morele100g
Śliwka wędzona75ml
Miód gryczany MC500g
Cebula biała400g
Migdały płatki6szt.
Jaja „M” ARO200g
Masło250g
Śmietana kwaśnaOlej z esencją masła Kruszwica do smażenia
CZas na gotowanie
Krok 1
Sandacza kroimy na 6-centymetrowe kawałki, doprawiamy solą, pieprzem oraz cynamonem.
Krok 2
Kawałki ryby obtoczamy w mące, roztrzepanym jaju a następnie w płatkach migdałów.
Krok 3
Rodzynki namaczamy w białym winie.
Krok 4
No patelni rozpuszczamy miód gryczany, dodajemy posiekaną cebulę i karmelizujemy przez 5 min.
Krok 5
Do cebuli dodajemy namoczone rodzynki, pokrojone w paski morele oraz pokrojone w paski śliwki wędzone lub suszone.
Krok 6
Zalewamy całość białym winem i redukujemy o połowę.
Krok 7
Do sosu dodajemy masło, emulgujemy.
Krok 8
Dodajemy śmietanę i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Krok 9
Sandacza smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Krok 10
Rybę podajemy na sosie owocowym.