Sandacz w migdałach z sosem owocowym

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji10

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
2kg
Filet z sandacza
400g
Mąka ARO
30g
Cynamon mielony MC
300ml
Wino białe
100g
Rodzynki
150g
Morele
100g
Śliwka wędzona
75ml
Miód gryczany MC
500g
Cebula biała
400g
Migdały płatki
6szt.
Jaja „M” ARO
200g
Masło
250g
Śmietana kwaśna
Olej z esencją masła Kruszwica do smażenia

CZas na gotowanie

Krok 1
Sandacza kroimy na 6-centymetrowe kawałki, doprawiamy solą, pieprzem oraz cynamonem.
Krok 2
Kawałki ryby obtoczamy w mące, roztrzepanym jaju a następnie w płatkach migdałów.
Krok 3
Rodzynki namaczamy w białym winie.
Krok 4
No patelni rozpuszczamy miód gryczany, dodajemy posiekaną cebulę i karmelizujemy przez 5 min.
Krok 5
Do cebuli dodajemy namoczone rodzynki, pokrojone w paski morele oraz pokrojone w paski śliwki wędzone lub suszone.
Krok 6
Zalewamy całość białym winem i redukujemy o połowę.
Krok 7
Do sosu dodajemy masło, emulgujemy.
Krok 8
Dodajemy śmietanę i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Krok 9
Sandacza smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Krok 10
Rybę podajemy na sosie owocowym.