Sałatka z wędzonym śledziem i śliwką, orzechami włoskimi, jabłkiem

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
120g
Wędzony śledź
30g
Wędzone śliwki
30g
Orzechy włoskie
30g
Zielone jabłka
1szt.
Cytryna
15g
Musztarda dijon
20g
Miód
150g
Mieszanka sałat
50ml
Olej lniany
3g
Sól
3g
Pieprz

CZas na gotowanie

Krok 1
Sałatę umyć i osuszyć.
Krok 2
Śledzia porwać na drobne kawałki.
Krok 3
Śliwki pokroić w kostkę.
Krok 4
Orzechy zrumienić na patelni i lekko posiekać.
Krok 5
Jabłko pokroić w słupki.
Krok 6
Przyrządzić dressing: wymieszać dokładnie rózgą musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz i, cały czas mieszając, dolewać olej, a na końcu miód.
Krok 7
W dużej misce ułożyć sałaty, śledzia, śliwki, orzechy i jabłko.
Krok 8
Wszystko delikatnie wymieszać, dolewając powoli dressing.
Krok 9
Podawać w głębokich talerzach lub jako mono porcje w mniejszych miseczkach.