Sałatka z wędzonym śledziem i śliwką, orzechami włoskimi, jabłkiem

Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
120g
Wędzony śledź30g
Wędzone śliwki30g
Orzechy włoskie30g
Zielone jabłka1szt.
Cytryna15g
Musztarda dijon20g
Miód150g
Mieszanka sałat50ml
Olej lniany3g
Sól3g
PieprzCZas na gotowanie
Krok 1
Sałatę umyć i osuszyć.
Krok 2
Śledzia porwać na drobne kawałki.
Krok 3
Śliwki pokroić w kostkę.
Krok 4
Orzechy zrumienić na patelni i lekko posiekać.
Krok 5
Jabłko pokroić w słupki.
Krok 6
Przyrządzić dressing: wymieszać dokładnie rózgą musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz i, cały czas mieszając, dolewać olej, a na końcu miód.
Krok 7
W dużej misce ułożyć sałaty, śledzia, śliwki, orzechy i jabłko.
Krok 8
Wszystko delikatnie wymieszać, dolewając powoli dressing.
Krok 9
Podawać w głębokich talerzach lub jako mono porcje w mniejszych miseczkach.