Nabiał i jaja

Jajka i nabiał powinny na stałe zagościć w menu, zwłaszcza w jadłospisie dzieci i młodzieży. Są cennym źródłem białka i wapnia budującego kości oraz mięśnie.

Nabiał

Pyszne dania z nabiału

Nabiał to wszystkie produkty powstałe z mleka. Wiele z nich zawiera żywe kultury bakterii probiotycznych, które pełnią ważną funkcję w prawidłowym trawieniu pokarmów. Budują florę jelitową, wpływają na układ immunologiczny i zwiększają odporność na działanie drobnoustrojów. Nabiał jest również źródłem białka, witamin i soli mineralnych, takich jak magnez, jod czy fosfor, a ze względu na dużą zawartość wzmacniającego kości wapnia zalecany jest szczególnie dzieciom oraz osobom w podeszłym wieku. Nabiał jest niezwykle istotny podczas przygotowywania słodkości, nie może go więc zabraknąć w żadnej cukierni.

Czy warto jeść jajka?

Jajka bardzo często zalicza się do nabiału, choć nie mają nic wspólnego z mlekiem. Są ważnym składnikiem większości potraw, deserów i wypieków, a wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez jajecznicy lub jajka przyrządzonego na różne sposoby. Zarówno białko, jak i żółtko są bogatym źródłem wielu składników odżywczych, w tym witamin, pierwiastków oraz innych związków, takich jak luteina czy antyoksydanty. To właśnie ze względu na unikalny skład jaja są ważnym elementem wielu diet.

Jajka

Jaja

Jajka ze względu na unikalny skład pełnią niezwykle ważną funkcję w wielu kuchniach świata. Są zarówno doskonałym składnikiem głównym, jak i dodatkiem do potraw.

Dowiedz się więcej
Masło

Tłuszcze, masło

Niemal każdy produkt, który spożywamy, zawiera tłuszcze – warto świadomie zwrócić uwagę na rodzaj tłuszczu, który przyjmujemy wraz z pokarmem.

Dowiedz się więcej
Mleko

Mleko

Mleko (najczęściej krowie) i powstałe z niego produkty stanowią podstawę wyżywienia. Jak często powinno się je spożywać i czy w ogóle warto to robić?

Dowiedz się więcej
Jogurt

Jogurty, kefiry, maślanki

Nabiałowe napoje fermentowane są doceniane od tysiącleci, ponieważ zawierają więcej cennych składników niż mleko, z którego powstały.

Dowiedz się więcej
Śmietana

Śmietany

Śmietana jest świetną bazą do sosów i zup. Mimo dużej zawartości tłuszczu ma również wiele ważnych dla zdrowia składników.

Dowiedz się więcej
Sery

Sery i twarogi

Sery od stuleci goszczą na stołach kuchni świata. Są też głównym składnikiem niejednej popularnej potrawy, np. fondue, pizzy czy aromatycznego raclette.

Dowiedz się więcej
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO