Warzywa strączkowe

Groch zielony

Warzywa strączkowe – rodzaje

Warzywa strączkowe to rośliny o dużych nasionach. Zalicza się do nich m.in. fasolę, groch, ciecierzycę, bób, soczewicę i soję. Strączkowe warzywa uprawia się również w warunkach tropikalnych. Istnieje kilka gatunków fasoli – do najpopularniejszych należą fasola mungo, półksiężycowata oraz mniej znane w Polsce nikla indyjska, łust głąbigroszek, wspięga pospolita oraz przewłoda mieczolistna. Warzywa strączkowe są bardzo zdrowe i posiadają szerokie zastosowanie w kuchni. 

Do czego dodawać warzywa strączkowe?

Strączkowe warzywa można wykorzystać do przygotowywania dań na ciepło i zimno. Z ciecierzycy warto przygotować hummus, wegański Buddha bowl, curry czy sałatki. Z fasoli najczęściej gotuje się zupę, przyrządza sałatki meksykańskie czy fasolkę po bretońsku. Natomiast bób najchętniej spożywany jest w wersji gotowanej – można go dodać do sałatki lub zjeść ze świeżym czosnkiem. Soczewica może stać się inspiracją do przygotowywania wielu pysznych potraw – warto spróbować zupy, pasztetu, pasty, pierogów i dań jednogarnkowych.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO