Szynki dojrzewające

Szynka dojrzewająca

Skąd się wzięły szynki długodojrzewające?

W dawnych czasach, gdy nie było zamrażarek, najlepszym sposobem na dłuższe przechowywanie mięsa było peklowanie i suszenie przez wiele tygodni, a nawet miesięcy. Metoda ta była stosowana na szeroką skalę już w czasach Imperium Rzymskiego i szybko opanowała resztę kontynentu. Przygotowane w ten sposób mięso było nie tylko bardzo smaczne, ale również łatwe w przechowywaniu nawet przez długi czas. Ze względu na swoją wyjątkowość szynki dojrzewające produkowane są do teraz i wciąż według starych, pilnie przestrzeganych receptur.

Różnorodność wędlin dojrzewających

Tradycyjne szynki długodojrzewające zawsze są przygotowywane w ten sam sposób – poprzez konserwowanie w soli udźca wieprzowego z kością, a następnie wolne suszenie w odpowiednich warunkach. Jednak z czasem większość krajów, zwłaszcza w regionie południowoeuropejskim, wypracowała własne metody produkcji, które powodują, że szynki dojrzewające różnią się pod względem smaku, odcienia czy aromatu.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO