Tatar wołowy z marynowanymi grzybami i majonezem orzechowym
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
0,50kg
Polędwica wołowa0,01kg
Papryczka jalapeño0,02kg
Ogórki marynowane0,02kg
Borowiki marynowane0,02kg
Kurki marynowane0,02kg
Gąski marynowane0,15l
Majonez0,05kg
Orzechy laskowe5szt.
Żółtko przepiórcze0,01kg
Czarnuszka – ziarna0,01kg
Szczypiorek0,02kg
Cebula szalotka0,50kg
Jasne pieczywo tostowe0,15kg
Masło ziołowe0,05l
Oliwa z oliwekCZas na gotowanie
Krok 1
Polędwicę drobno posiekać, grzyby, ogórki i papryczkę pokroić w kostkę. Połączyć, dodać oliwę z oliwek, posiekaną szalotkę i szczypiorek, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki.
Krok 2
Orzechy zmiksować na gładką masę, stopniowo dodając do niej majonez.
Krok 3
Ziarna czarnuszki podprażyć na patelni, przełożyć do młynka na pieprz.
Krok 4
Pieczywo tostowe posmarować masłem ziołowym, podpiec w piekarniku lub tosterze, aby było chrupkie.
Krok 5
Na talerzu ułożyć tatar, na nim żółtko z jajka przepiórczego, z rękawa cukierniczego wycisnąć majonez orzechowy. Z wierzchu posypać zmielonymi ziarnami czarnuszki.
Przepis przygotował Sebastian Olma
Szef kuchni w restauracji Belvedere w Warszawie. Pracował w restauracjach Gordona Ramsaya i Toma Aikensa w Londynie, a potem wrócił do Polski, by w wielkim stylu wygrać drugą edycję Top Chef.