Tatar wołowy z marynowanymi grzybami i majonezem orzechowym

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji5

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
0,50kg
Polędwica wołowa
0,01kg
Papryczka jalapeño
0,02kg
Ogórki marynowane
0,02kg
Borowiki marynowane
0,02kg
Kurki marynowane
0,02kg
Gąski marynowane
0,15l
Majonez
0,05kg
Orzechy laskowe
5szt.
Żółtko przepiórcze
0,01kg
Czarnuszka – ziarna
0,01kg
Szczypiorek
0,02kg
Cebula szalotka
0,50kg
Jasne pieczywo tostowe
0,15kg
Masło ziołowe
0,05l
Oliwa z oliwek

CZas na gotowanie

Krok 1
Polędwicę drobno posiekać, grzyby, ogórki i papryczkę pokroić w kostkę. Połączyć, dodać oliwę z oliwek, posiekaną szalotkę i szczypiorek, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki.
Krok 2
Orzechy zmiksować na gładką masę, stopniowo dodając do niej majonez.
Krok 3
Ziarna czarnuszki podprażyć na patelni, przełożyć do młynka na pieprz.
Krok 4
Pieczywo tostowe posmarować masłem ziołowym, podpiec w piekarniku lub tosterze, aby było chrupkie.
Krok 5
Na talerzu ułożyć tatar, na nim żółtko z jajka przepiórczego, z rękawa cukierniczego wycisnąć majonez orzechowy. Z wierzchu posypać zmielonymi ziarnami czarnuszki.

Przepis przygotował Sebastian Olma

Szef kuchni w restauracji Belvedere w Warszawie. Pracował w restauracjach Gordona Ramsaya i Toma Aikensa w Londynie, a potem wrócił do Polski, by w wielkim stylu wygrać drugą edycję Top Chef.