Koncentraty soków owocowych

Sok zagęszczony z granatów

Naturalne koncentraty owocowe

Zagęszczony sok jest produktem otrzymanym z soku owocowego, warzywnego lub mieszanego przez odparowanie wody, w wyniku czego może zmniejszyć swoją objętość nawet 7-krotnie. Metoda ta ułatwia przechowywanie oraz transport, zwłaszcza na dalekie dystanse. Koncentraty soków owocowych i warzywnych wykorzystywane są w przemyśle spożywczym do produkcji soków, nektarów oraz napojów, najczęściej poprzez rozcieńczenie w wodzie, a następnie pasteryzację. Sok z koncentratu w zasadzie nie różni się smakiem ani składem od soków otrzymywanych metodą tradycyjną.

Zagęszczony sok w gastronomii

W lokalach gastronomicznych koncentraty soków są wykorzystywane po rozcieńczeniu z wodą np. w saturatorach, a następnie zgodnie z ich przeznaczeniem, czyli tak, jak gotowe napoje czy soki. Sok zagęszczony dostępny jest w sprzedaży w butelkach plastikowych lub kartonach o wadze do 5 kg, a z 1 kg takiego koncentratu można uzyskać 5-7 l gotowego soku.

MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO