Syropy

Syrop owocowy

Syropy – jak powstają?

Syropy to bardzo mocno słodzone soki (zazwyczaj owocowe) powstałe najczęściej poprzez długotrwałe gotowanie, prowadzące do dużego zagęszczenia. Służą przede wszystkim jako dodatek do ciepłych i zimnych napojów czy drinków, nadając im słodszego, bardziej wyrazistego smaku. Naturalne syropy owocowe zamiast cukru mogą zawierać jego zamienniki np. miód, substancje słodzące bądź opierać się wyłącznie na naturalnym cukrze pochodzącym z owoców. Niemal wszystkie syropy po otwarciu wymagają przechowywania w lodówce, co znacznie przedłuża ich termin przydatności do spożycia.

Naturalne syropy owocowe – zastosowanie

Syropy często są stosowane jako zamiennik cukru, poprzez dodanie niewielkiej ilości do wody lub napojów (kawa, herbata). Są również częstą dekoracją naleśników, placków czy budyniu. Syropy doskonale podkreślają smak różnorodnych deserów jak lody, muffinki albo ciastka. Niektóre z nich wyróżniają się intensywnym kolorem (np. niebieski, ciemnoczerwony) i służą przede wszystkim do przygotowania wielobarwnych koktajli.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO