Wiele ryb słodkowodnych było hodowanych już w czasach starożytnych. Wśród nich ogromną rolę odgrywał karp, który został udomowiony w Chinach w V w p.n.e. i dość szybko trafił na pozostałe kontynenty jako ryba stosunkowo dobrze rozwijająca się w sztucznym środowisku wodnym. W późniejszych stuleciach na terenie Europy powstawały liczne stawy (najczęściej przy klasztorach), obfitujące w ryby słodkowodne wyróżniające się smacznym i zdrowym mięsem.
Ryba słodkowodna i jej zalety
Niemal każda ryba słodkowodna pochodząca z hodowli to bogactwo (w zależności od gatunku) witamin, wysokiej jakości białka oraz składników mineralnych, takich jak magnez, cynk, potas, wapń czy selen. Ryby świeże doskonale nadają się do wędzenia, smażenia, pieczenia lub jako składniki wielu przetworów. W sprzedaży dostępne są różnorodne ryby słodkowodne całe (zwłaszcza te o niewielkich rozmiarach) lub patroszone.
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę