Żur wielkanocny z jajkiem, białą kiełbasą, prawdziwkami i śmietaną

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji30

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
1,20kg
Wędzone korpusy z kaczki
1,00kg
Włoszczyzna
0,30kg
Grzyby suszone prawdziwki
0,50kg
Biała kiełbasa wieprzowa
0,40kg
Boczek wędzony parzony
0,25kg
Cebula biała
0,40kg
Prawdziwki
5szt.
Jajka kury zielononóżki
0,50l
Słodka śmietana 36%
0,01kg
Majeranek
0,01kg
Liść laurowy
0,01kg
Ziele angielskie
0,01kg
Czosnek 
1,50l
Zakwas na żurek
0,02kg
Masło klarowane
0,01kg
Sól
5l
Woda

CZas na gotowanie

Krok 1
Umieścić w garnku wędzone korpusy z kaczki, włoszczyznę, suszone grzyby, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować 3 godz.
Krok 2
Białą kiełbasę sparzyć, pokroić w kostkę, podsmażyć na złoty kolor.
Krok 3
Boczek i prawdziwki drobno pokroić. Boczek podsmażyć z cebulą, a prawdziwki na klarowanym maśle.
Krok 4
Do odcedzonego wywaru z kaczki wrzucić białą kiełbasę, boczek z cebulką, prawdziwki, całość zagotować.
Krok 5
Dodać posiekany czosnek, liście majeranku, sól, zakwas i słodką śmietanę.
Krok 6
Jajka włożyć do zimnej wody i gotować 8 min.

Przepis przygotował Sebastian Olma

Szef kuchni w restauracji Belvedere w Warszawie. Pracował w restauracjach Gordona Ramsaya i Toma Aikensa w Londynie, a potem wrócił do Polski, by w wielkim stylu wygrać drugą edycję Top Chef.