Curry z kurczaka z ciecierzycą i kaszą jaglaną
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
0,30kg
Uda kurczaka0,10kg
Cebula ultra bag0,01kg
Czosnek0,10kg
Ciecierzyca0,10kg
Śmietanka 18% UHT0,01kg
Aro przyprawa 3 kg curry0,10l
Mleko kokosowe0,01l
Aro olej rzepakowy0,01kg
Pietruszka natka0,10kg
Pietruszka natka0,10kg
Pulpa pomidorowaSól
Pieprz
Papryka wędzona
CZas na gotowanie
Krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni.
Krok 2
Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją załączoną na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy.
Krok 3
Cebulę oraz czosnek drobno siekamy i smażymy w rondelku pod przykryciem przez ok. 5 min.
Krok 4
Dodajemy pulpę pomidorową oraz ciecierzycę i gotujemy przez kolejne 15 min. na małym ogniu.
Krok 5
Śmietankę i mleko kokosowe łączymy razem i dodajemy do gotującego się sosu. Przyprawiamy solą i pieprzem i kontynuujemy gotowanie przez kolejne 5 min.
Krok 6
Gdy kurczak jest upieczony wkładamy go do gotującego się sosu. Całość serwujemy z posiekaną natką pietruszki i kaszą jaglaną.