Rolada makowa z bakaliami, białą czekoladą i kandyzowanymi owocami

Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
620g
Mąka typ 500 ARO + do posypania (Ciasto)150g
Mleko 3,2% (Ciasto)25g
Drożdże świeże (Ciasto)1łyżeczka
Proszek do pieczenia (Ciasto)100g
Masło (Ciasto)2szt.
Jajka „L” ARO (Ciasto)25g
Cukier biały ARO (Ciasto)100g
Masło (Creme d’amand)100g
Cukier biały (Creme d’amand)100g
Mąka migdałowa (Creme d’amand)2szt.
Jajka rozmiar M (Creme d’amand)850g
Masa makowa MC (Masa makowa)225g
Mieszanka studencka MC (Masa makowa)400g
Crème d’amand- przepis obok (Masa makowa)1szt.
Imbir (Owoce)3szt.
Mandarynka (Owoce)2szt.
Pomarańcz (Owoce)200g
Cukier (Owoce)200l
Woda (Owoce)160g
Mleko skondensowane (Czekoladowa polewa) 160g
Czekolada biała (Czekoladowa polewa) 75g
Mieszanka studencka (Czekoladowa polewa) CZas na gotowanie
Krok 1
Z mleka, cukru, drożdży i szczypty mąki przygotowujemy zaczyn do ciasta o temp. nie wyższej niż 40°C
Krok 2
Przygotowujemy owoce do kandyzowania: z wody i cukru nastawiamy syrop. Pomarańcz i mandarynkę blanszujemy. Ze skórki pomarańczy wycinamy cienkie zesty, a z mandarynki płatki o długości 3-4 cm. Imbir ocieramy i kroimy w jak najcieńsze plasterki. Wszystkie przygotowane składniki dodajemy do gotującego się syropu cukrowego i na wolnym ogniu gotujemy 1-1,30 h
Krok 3
Zagniatamy ciasto z zaczynem i pozostałymi składnikami ew. dosypując mąki, aby masa w trakcie mieszania odchodziło od brzegów dzieży. Przykrywamy i na chwilę zostawiamy przechodząc do następnej czynności
Krok 4
Crème d’amand: masło kroimy w kostkę 1x1 cm i dodajemy do dzieży razem z cukrem. Krótko ucieramy i jednocześnie w trakcie mieszania dodajemy jajka i mąkę migdałową. Po dodaniu składników masę mieszamy jeszcze kilkukrotnie ręcznie i zostawiamy w dzieży.
Krok 5
Bakalie do masy makowej siekamy jednokrotnie i mieszamy razem z nią, następnie dodajemy do kremu przygotowanego wcześniej i całość raz jeszcze mieszamy.
Krok 6
Ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy w prostokąty o grubości 0,5 cm, po czym rozsmarowujemy na nich masę makową zostawiając po 1 cm suchego brzegu ciasta i ciasno rolujemy, następnie smarujemy olejem i zawijamy w papier pergaminowy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 10- 15 minut- pieczemy 30-40 minut w 180 °C
Krok 7
Przygotowujemy polewę czekoladową- mieszankę studencką i czekoladę siekamy oddzielnie. Podgrzewamy mleko skondensowane w kąpieli wodnej i dodajemy białą czekoladę- mieszamy do pełnego rozpuszczenia, po czym dodajemy bakalie. UWAGA- polewę przygotowujemy bezpośrednio przed pokrywaniem ciasta.
Krok 8
Po pokryciu ciasta czekoladą rozcieńczamy kandyzowane owoce i cedzimy, następnie układamy bezpośrednio na wierzchniej warstwie.