Ceviche z łososia

Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
0,30kg
Łosoś0,15kg
Krewetki0,025kg
Czosnek0,04kg
Natka pietruszki0,24kg
Pomarańcza0,16kg
Cytryna0,08kg
Limonka0,05l
Wino białe0,10kg
Masło0,002kg
SólCZas na gotowanie
Krok 1
W pojemniku połączyć sok z cytryn, szczyptę soli, wino, posiekaną natkę i pokrojonego w cienkie plastry łososia. Wymieszać, odstawić na co najmniej 3 godz.
Krok 2
Masło roztopić na patelni, dodać oczyszczone i obrane krewetki, posiekany czosnek i odrobinę soli – zdjąć z ognia.
Krok 3
Plastry zamarynowanego łososia układać na przemian z odcedzonymi z masła krewetkami oraz filetami z cytrusów.

Wojciech Harapkiewicz
Szef kuchni restauracji babinicz W kompleksie dworzysko w szczawnie-zdroju, Szef kuchni tradycyjnej przewodnika gault&millau, Ambasador marek makro: chef, premium i professional. Pracuje na trzecią czapkę kucharską Przewodnika Gault&Millau.Szef kuchni restauracji babinicz W kompleksie dworzysko w szczawnie-zdroju, Szef kuchni tradycyjnej przewodnika gault&millau, Ambasador marek makro: chef, premium i professional. Pracuje na trzecią czapkę kucharską Przewodnika Gault&Millau.