Kotlet schabowy w panierce z migdałów z surówką koperkową
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
0,15kg
Schab wieprzowy b/k 0,10l
Mleko0,01kg
Cebula0,01kg
Jaja aro0,10kg
Płatki owsiane0,05kg
Mąka uniwersalna aro0,10kg
Surówka koperkowa0,05l
Aro olej rzepakowy0,01kg
Migdały płatki0,01kg
Natka pietruszki0,10kg
Ziemniak sałatkowySól
Pieprz
CZas na gotowanie
Krok 1
Kotlety przyprawiamy solą i pieprzem i namaczamy w mleku. Odstawiamy do lodówki na dwie godziny.
Krok 2
Po upływie dwóch godzin kotlety wyjmujemy z mleka i osuszamy. Następnie tłuczkiem do mięsa rozbijamy do pożądanej grubości.
Krok 3
Mąkę przesypujemy na talerz, płatki owsiane oraz posiekane migdały przesypujemy na osobny talerz. Białko jajka roztrzepujemy w misce.
Krok 4
Schab obtaczamy w mące następnie w roztrzepanym białku oraz na samym końcu w płatkach owsianych i migdałach.
Krok 5
Kotlety smażymy na rozgrzanej patelni z olejem, z obu stron przez ok 3-4 min. Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy i odsączamy tłuszcz.
Krok 6
Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy i odsączamy.
Krok 7
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i podjemy w całości w mundurkach.
Krok 8
Danie podajemy z surówką koperkową i posiekaną natką pietruszki.