Kotlet schabowy w panierce z migdałów z surówką koperkową

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
0,15kg
Schab wieprzowy b/k 
0,10l
Mleko
0,01kg
Cebula
0,01kg
Jaja aro
0,10kg
Płatki owsiane
0,05kg
Mąka uniwersalna aro
0,10kg
Surówka koperkowa
0,05l
Aro olej rzepakowy
0,01kg
Migdały płatki
0,01kg
Natka pietruszki
0,10kg
Ziemniak sałatkowy
Sól
Pieprz

CZas na gotowanie

Krok 1
Kotlety przyprawiamy solą i pieprzem i namaczamy w mleku. Odstawiamy do lodówki na dwie godziny. 
Krok 2
Po upływie dwóch godzin kotlety wyjmujemy z mleka i osuszamy. Następnie tłuczkiem do mięsa rozbijamy do pożądanej grubości. 
Krok 3
Mąkę przesypujemy na talerz, płatki owsiane oraz posiekane migdały przesypujemy na osobny talerz. Białko jajka roztrzepujemy w misce. 
Krok 4
Schab obtaczamy w mące następnie w roztrzepanym białku oraz na samym końcu w płatkach owsianych i migdałach.
Krok 5
Kotlety smażymy na rozgrzanej patelni z olejem, z obu stron przez ok 3-4 min. Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy i odsączamy tłuszcz.
Krok 6
Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy i odsączamy.
Krok 7
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i podjemy w całości w mundurkach.
Krok 8
Danie podajemy z surówką koperkową i posiekaną natką pietruszki.