Sandacz podany na grzybowym makaronie strozzapretti

Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
180g
Sandacz100g
Makaron strozzapretti MAKRO Chef100g
Borowik50g
Cebula20g
Czosnek100g
Masło5g
Rozmaryn doniczka70g
Olej rzepakowy70g
Oliwa 30g
Kurki marynowane5g
Nać pietruszki20g
Podgrzybek suszony krojonyCZas na gotowanie
Krok 1
Grzyby suszone moczymy w zimnej wodzie.
Krok 2
Z sandacza wykrawamy filet o gramaturze około 180g, wyciągamy ości, a następnie wkładamy go do solanki 6% na 20min. Cebulę obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Borowiki kroimy w większą kostkę, czosnek siekamy w plasterki.
Krok 3
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy następująco: cebulę, borowiki, czosnek.
Krok 4
Grzyby suszone wyciągamy z zalewy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Następnie gotujemy, solimy. Do gotującej się wody wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Krok 5
Filet z sandacza wyjmujemy z solanki, wycieramy papierem.
Krok 6
Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy sandacza od strony, gdzie znajduję się skóra, do momentu aż będzie zarumieniona. Następnie dorzucamy zimne masło i polewamy pieniącym się tłuszczem sandacza z góry. Gotową rybę przekładamy na papier.
Krok 7
Do grzybów na patelni dodajemy ugotowany makaron i delikatnie podlewamy wywarem, w którym gotowały się grzyby. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. redukujemy sos. Dodajemy kurki, a w celu zemulgowania sosu dorzucamy zimne masło cały czas mieszając. Na koniec dodajemy posiekaną natkę.
Krok 8
Na talerzu układamy nasz gotowy grzybowy makaron i rybę.