Sandacz podany na grzybowym makaronie strozzapretti

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
180g
Sandacz
100g
Makaron strozzapretti MAKRO Chef
100g
Borowik
50g
Cebula
20g
Czosnek
100g
Masło
5g
Rozmaryn doniczka
70g
Olej rzepakowy
70g
Oliwa 
30g
Kurki marynowane
5g
Nać pietruszki
20g
Podgrzybek suszony krojony

CZas na gotowanie

Krok 1
Grzyby suszone moczymy w zimnej wodzie.
Krok 2
Z sandacza wykrawamy filet o gramaturze około 180g, wyciągamy ości, a następnie wkładamy go do solanki 6% na 20min. Cebulę obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Borowiki kroimy w większą kostkę, czosnek siekamy w plasterki.
Krok 3
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy następująco: cebulę, borowiki, czosnek.
Krok 4
Grzyby suszone wyciągamy z zalewy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Następnie gotujemy, solimy. Do gotującej się wody wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
Krok 5
Filet z sandacza wyjmujemy z solanki, wycieramy papierem.
Krok 6
Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy sandacza od strony, gdzie znajduję się skóra, do momentu aż będzie zarumieniona. Następnie dorzucamy zimne masło i polewamy pieniącym się tłuszczem sandacza z góry. Gotową rybę przekładamy na papier.
Krok 7
Do grzybów na patelni dodajemy ugotowany makaron i delikatnie podlewamy wywarem, w którym gotowały się grzyby. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. redukujemy sos. Dodajemy kurki, a w celu zemulgowania sosu dorzucamy zimne masło cały czas mieszając. Na koniec dodajemy posiekaną natkę.
Krok 8
Na talerzu układamy nasz gotowy grzybowy makaron i rybę.