Jak otworzyć kiosk

Jak otworzyć kiosk i rozpocząć działalność?

W Polsce kioski były u szczytu popularności w PRL-u, kiedy to pełniły ważną funkcję w dystrybucji prasy, biletów komunikacji miejskiej oraz innych drobnych artykułów. Jednak wraz z rozwojem sieci handlowych i zmianami w zwyczajach zakupowych Polaków, sytuacja uległa znacznej zmianie. Popularność tego typu punktów handlowych zdecydowanie spadła, jednak nie oznacza to, że ten model biznesowy jest skazany na wymarcie. Kioski, które potrafią się dostosować do zmieniających się warunków i oferować unikalne produkty lub usługi, mają szansę nie tylko na przetrwanie, ale też na sukces.

Wszystko o kioskach – definicja, rodzaje, zalety i wady

1. Czym jest kiosk? Definicja pojęcia

Jak otworzyć kiosk

1.1 Defining a kiosk

Kiosk to niewielki lokal/dostawca znajdujący się w rejonach o dużym natężeniu ruchu, przy ulicach handlowych, w centrach handlowych, ale też w mniej uczęszczanych okolicach. W Polsce to popularna nazwa małego sklepu, w którym obsługa klientów odbywa się najczęściej przez niewielkie okienko. Celem tej działalności jest zaspokajanie podstawowych potrzeb mieszkańców danej lokalizacji. Kioski zazwyczaj obsługiwane są przez jednego, maksymalnie dwóch pracowników, którzy sprzedają produkty i oferują wybrane usługi.

Kioski są niewielkie i wiążą się z niskimi kosztami uruchomienia, co sprawia, że wymagają również niskobudżetowej strategii marketingowej. Przedsiębiorcy mogą rozpocząć działalność bez konieczności dużych inwestycji.

Kioski oferują klientom możliwość bezpośredniego kontaktu ze sprzedawcą oraz umożliwiają zadawanie pytań dotyczących produktów. Obecnie można spotkać również kioski samoobsługowe lub cyfrowe, np. duże ekrany w centrach handlowych, które informują o lokalizacji konkretnych sklepów. Jednak w tym artykule skupimy się na klasycznym typie kiosków, w których interakcje międzyludzkie są ważnym elementem biznesu.

kiosk z jedzeniem

1.2 Poznaj rodzaje kiosków

Rodzaj kiosku w dużej mierze zależy od jego lokalizacji. Przykładowo, przedsiębiorca sprzedający gazety może otworzyć kiosk w pobliżu sklepu spożywczego, aby przyciągnąć nowych klientów. Jakie są typy kiosków?

 

  • Kiosk z gazetami. To klasyczny i najpopularniejszy typ działalności, gdzie można kupić prasę. W kioskach z gazetami można dostać też bilety na transport publiczny, tytoń, losy na loterię itp.
  • Kiosk z ofertami pracy. W takich miejscach osoby poszukujące pracy mogą przeglądać i składać aplikacje na wybrane stanowiska. Można je znaleźć w dużych sieciach handlowych, chociaż w Polsce tego typu miejsca znajdziesz np. na uczelniach wyższych (tzw. biura kariery) czy podczas targów pracy. Ich pracownicy mogą nawet przeprowadzać rozmowy kwalifikacyjne na miejscu.
  • Kiosk gastronomiczny. Te punkty oferują często gotowe dania. Często znajdują się w pobliżu restauracji lub dużych supermarketów.
  • Kiosk zdrowotny. Punkt, który podstawowe usługi medyczne, np. mierzenie ciśnienia, opłacanie rachunków, rejestracja na wizyty oraz prowadzenie dokumentacji. Oczywiście, znajdują się w pobliżu lub w praktykach lekarskich. W Polsce ten typ działalności nie jest popularny. Tego typu usługi realizują apteki i przychodnie.
  • Kiosk bitcoinowy. Klienci mogą w nich kupować bitcoiny i inne kryptowaluty.
Typy kiosków

1.3 Evaluating the industry

Podobnie jak w każdej innej dziedzinie biznesu, zanim założysz działalność, rozważ wszystkie za i przeciw. Musisz poznać wszystkie aspekty, aby móc sobie z nimi radzić.

Zalety posiadania kiosku

  • Poprawa doświadczeń zakupowych. Kioski są łatwo dostępne, a pracownicy są dobrze poinformowani i gotowi do interakcji oraz pomocy klientom.
  • Strategiczna lokalizacja. Dzięki małemu rozmiarowi kioski mogą być otwierane w miejscach o dużym natężeniu ruchu, co zwiększa bazę klientów.
  • Niskie koszty. Mniejszy rozmiar lokalu i ograniczona liczba pracowników obniżają koszty wynajmu i prowadzenia działalności, co z kolei zwiększa dochody. Dodatkowe środki można zainwestować w rozwój biznesu.
  • Promocja marki. Kioski mogą być łatwo wykorzystane do promocji marki, zarówno Twojej, jak i partnera biznesowego. To świetny sposób na współpracę z inną firmą, przyciąganie klientów i zdobycie dodatkowego źródła dochodu. 

 

Wady posiadania kiosku (i jak sobie z nimi radzić)

  • Zastępowanie pracowników maszynami. Wiele kiosków przekształca się w punkty całkowicie zautomatyzowane (bezobsługowe). Pamiętaj jednak, że część klientów nadal będzie preferować fizyczną osobę z drugą osobą. Upewnij się, że oferujesz zarówno zautomatyzowane usługi, jak i zaspokajasz potrzeby tej drugiej grupy klientów.
  • Wzrost przestępczości. Automaty mogą prowokować do kradzieży i częstszych aktów wandalizmu. Jeśli zdecydujesz się na rezygnację z pracowników, musisz zainwestować w dobry system zabezpieczeń.
  • Aktualna oferta. W kiosku prasa musi być zawsze aktualna. W przeciwnym razie możesz zostać pokonany przez konkurencję, a klienci będą mieli złe doświadczenia.
Pozwolenia, licencje i opcje własności kiosku

2. Dopełnij niezbędnych formalności

2.1 Uzyskanie licencji i pozwoleń

Zanim przystąpisz do pracy nad planem projektu i innymi szczegółami, pamiętaj o wymaganiach, które nakłada na właścicieli kiosków prawo. Ważna jest także lokalizacja i wstępna koncepcja, aby uzyskać niezbędne pozwolenia na legalne otwarcie kiosku.

Po pierwsze, musisz zarejestrować swój kiosk jako działalność gospodarczą w lokalnym urzędzie miasta, aby urząd skarbowy miał o tym informację. Po drugie, będziesz potrzebować pozwoleń w zależności od wybranego rodzaju kiosku. W Polsce, aby uzyskać zgodę na otwarcie kiosku ruchu, niezbędne są dokumenty ze straży pożarnej oraz z sanepidu. Jeśli kiosk nie ma własnego sanitariatu, należy zapewnić pracownikom korzystanie np. z sanitariatów na terenie sieci handlowej, która jest położona nie dalej niż 80 m od kiosku.

Zadbaj więc o to, aby wszystkie potrzebne dokumenty zostały starannie wypełnione i jak najszybciej złożone. Procedura przetwarzania dokumentów wymaga czasu, więc dopełnienie jej wcześniej zaoszczędzi Twój czas.
Pamiętaj, że kiosk gastronomiczny będzie wymagał dodatkowych pozwoleń.

 

2.2 Wybierz formę działalności

Formę działalności należy zarejestrować w systemie CEDIG – to elektroniczny rejestr, w którym gromadzone są dane o wszystkich osobach fizycznych prowadzących działalność gospodarczą w Polsce. Każdy przedsiębiorca, który chce prowadzić własną firmę, musi się w nim zarejestrować, wybierając rodzaj działalności:

  • jednoosobowa działalność gospodarcza – forma prawna, w której jedna osoba prowadzi i odpowiada za firmę, mając pełną odpowiedzialność za jej zobowiązania;
  • spółka – wspólna działalność prowadzona przez co najmniej dwie osoby, które dzielą się obowiązkami i odpowiedzialnością za firmę;
  • spółka z ograniczoną odpowiedzialnością – forma prawna, w której wspólnicy odpowiadają za zobowiązania firmy tylko do wysokości wniesionych wkładów, co ogranicza ich osobistą odpowiedzialność;
  • spółdzielnia – organizacja zrzeszająca osoby posiadające wspólny cel gospodarczy, działająca na zasadach współpracy i wzajemnego wsparcia.

Wymienione formy prawne są powszechne nie tylko w Polsce, ale w całej Europie. Upewnij się jednak, że wybierzesz taką, która będzie korzystna, jeśli chodzi o kwestię podatków. Warto skorzystać z pomocy np. doradcy podatkowego.

 
Wszystko, czego potrzebujesz, aby otworzyć kiosk
Przygotuj swój kiosk do otwarcia! Sprawdź naszą ofertę artykułów i sprzętu do użytku komercyjnego.
Sprawdź dostępne artykuły i sprzęt
Planowanie biznesu i lokalizacja

3. Dopracuj szczegóły i otwórz kiosk

Biznesplan kiosku

3.1 Opracuj dobry biznesplan

Do tej pory powinieneś już mieć w głowie pomysł i koncepcję na swój biznes. Teraz nadszedł czas, aby dopracować szczegóły. Na tym etapie warto zacząć pisać biznesplan. Nie tylko pomoże Ci dopracować detale, ale ułatwi później cały proces realizacji. Ponadto może być pomocny w uzyskaniu kredytu i przyciągnięciu partnerów biznesowych. Należy uwzględnić, że plan może być modyfikowany w przyszłości, aby dostosować kiosk do potrzeb klientów i generować nowe pomysły na rozwój. 

Najważniejsze elementy planu biznesowego to:

  • Pomysł. Zacznij od przelania swojego pomysłu na papier. Określ swoje cele, aby mieć do nich wgląd za każdym razem, gdy otworzysz dokument.
  • Opis działalności. Ten rozdział ma na celu przedstawienie Ciebie jako lidera biznesu. Jeśli nie planujesz osobiście nim kierować, wprowadź lidera i opisz jego wizje, pomysły oraz kwalifikacje.
  • Szczegóły. Ten rozdział zawiera dodatkowe informacje. Powinien szczegółowo wyjaśniać koncepcję we wszystkich jej aspektach. Opisz, jakie usługi chcesz oferować. Osoba czytająca ten rozdział powinna dokładnie wiedzieć, co masz na myśli i jak planujesz osiągnąć swoje cele.
  • Grupa docelowa. W zależności od typu i lokalizacji kiosku będziesz mieć do czynienia z różnymi grupami docelowymi. W tym rozdziale opisz je, wyjaśnij, dlaczego są Twoją grupą docelową i jak planujesz ich przyciągnąć. Pamiętaj również o demografii.
  • Strategia marketingowa. Tutaj powinieneś opracować plan, jak przyciągnąć klientów do swojego kiosku, czyli zyskać uwagę grupy docelowej. To bardzo ważna część, ponieważ sukces biznesu mierzy się liczbą klientów, dlatego nie zaniedbuj tego punktu.
  • Plan finansowy. Ten rozdział zawiera wszystkie koszty, jakie musisz ponieść, aby otworzyć kiosk, w tym wszelkie niezbędne gadżety i produkty. Określa również ceny oferowanych produktów i usług. Jest to ważny element, ponieważ w tym miejscu obliczasz, ile wyniosą koszty rozpoczęcia działalności.
  • Prawo. W tym rozdziale powinieneś wyjaśnić i dołączyć wszystkie dokumenty, licencje i zezwolenia. Wyjaśnij również formę prawną, którą wybrałeś oraz dlaczego się na nią zdecydowałeś.

 

3.2 Wybierz lokalizację

Idealna lokalizacja Twojego kiosku zależy od typu i koncepcji działalności, a także od grupy docelowej oraz kilku ważnych czynników demograficznych. Powinna być:

  • łatwo dostępna i widoczna dla przechodniów,
  • zlokalizowana w miejscach o dużym natężeniu ruchu w mieście,
  • w miejscu, gdzie spotkasz dużą liczbę klientów z Twojej grupy docelowej,
  • w miejscu, gdzie liczba konkurentów jest jak najmniejsza.

Szczególnie ostatni punkt ma duże znaczenie. Jeśli nie masz wyboru i musisz otworzyć kiosk w lokalizacji, gdzie działa wielu konkurentów, upewnij się, że masz unikalny pomysł, który pozwoli Ci się wyróżnić.

 
Godziny otwarcia kiosku

4. Wyznacz godziny otwarcia kiosku

4.1 Zakupy

Po opracowaniu wszystkich powyższych punktów sporządź szczegółową listę wszystkich maszyn, towarów i produktów, które są Ci potrzebne do otwarcia i prowadzenia kiosku, a następnie kup wszystkie niezbędne rzeczy. Teraz możesz zacząć rozkładać produkty i przygotować swój sklep do otwarcia.

 

4.2 Marketing the business

Po opracowaniu wszystkich powyższych punktów sporządź szczegółową listę wszystkich maszyn, towarów i produktów, które są Ci potrzebne do otwarcia i prowadzenia kiosku, a następnie kup wszystkie niezbędne rzeczy. Teraz możesz zacząć rozkładać produkty i przygotować swój sklep do otwarcia.
Podsumowując

5. Podsumowanie – Otwarcie kiosku

Otwarcie własnego kiosku

Podsumowując, planowanie jest kluczem do prowadzenia kiosku. Zastanów się dokładnie nad konkurencją oraz najlepszą lokalizacją. Pamiętaj, że Twoja grupa docelowa to zazwyczaj osoby, które wchodzą do kiosku z ulicy.

Najczęściej zadawane pytania

FAQ – Jak otworzyć kiosk?

Twoje możliwości
ALWAYS INFORMED
Rejestracja do newslettera
Bądź na bieżąco ze świeżym newsletterem MAKRO! Otrzymuj najnowsze oferty, promocje i najlepsze porady dla swojego biznesu.
Zapisz się!
Oferty i promocje
Zobacz nasze najnowsze oferty
Odkryj najlepsze produkty i ceny dla swojego biznesu. Sprawdź nasze najnowsze oferty i promocje.<br>
Odkryj nasze oferty!