Manager restauracji – czym się zajmuje? Jakie cechy powinien mieć?
Prowadzenie konkurencyjnego lokalu gastronomicznego na dzisiejszym rynku wyzwanie. Oprócz przygotowywania smacznych potraw i zapewnienia najwyższego poziomu obsługi ważną rolę odgrywa sprawne zarządzanie całą restauracją. To zadanie należy do managera restauracji – osoby, która musi mieć szeroką wiedzę na temat serwowanych dań, bogate doświadczenie w gastronomii oraz wyjątkowe kompetencje. Dowiedz się, na czym polega ta praca i jakie umiejętności przydadzą się, aby z sukcesem pełnić tę funkcję.

Czym zajmuje się manager restauracji?
Jakie są wymagania na stanowisko managera restauracji?
Cechy dobrego managera restauracji
Jak wygląda ścieżka kariery managera restauracji?
Podsumowanie
FAQ
Do obowiązków managera należą przede wszystkim: zarządzanie zespołem (rekrutacja, szkolenia, motywacja, ewaluacja), zarządzanie lokalem (tworzenie menu, zamówienia i zakupy, zarządzanie finansami, nadzór nad salą, marketing i promocja), a także inne obowiązki wyznaczone przez właściciela lokalu, np. kontrola nad spełnianiem norm sanitarnych, dbanie o bezpieczeństwo, reprezentowanie firmy podczas spotkań z kontrahentami.
Wysokość zarobków managera restauracji zależy od wielkości, renomy i dochodów lokalu oraz regionu Polski, w którym się on znajduje. Szacuje się, że osoba pracująca na tym stanowisku powinna zarabiać przynajmniej 6300 zł brutto, a najwięcej zarabia się w Kielcach, Gdyni i Gliwicach.
Aby być dobrym managerem restauracji, musisz mieć duże doświadczenie w branży gastronomicznej i doskonale znać jej specyfikę. Najlepsi specjaliści w tym fachu łączą wiedzę teoretyczną i praktyczną z odpowiednimi kompetencjami, takimi jak umiejętności analityczne, organizacyjne czy przywódcze. Dobry manager gastronomii będzie stale poszerzał swoją wiedzę w ramach kursów i szkoleń.