Pączki nadziewane lodami
DANIE WEGETARIAŃSKIE
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
1kg
Mąka pszenna 100g
Cukier10g
Sól50g
Drożdże300ml
Mleko200ml
Żółtko220g
MasłoCZas na gotowanie
Krok 1
Drożdże wymieszać z mlekiem, łyżką mąki i łyżką cukru. Odstawić zaczyn do wyrośnięcia.
Krok 2
Mąkę wymieszać z solą. Żółtka utrzeć z cukrem. Zaczyn dodać do mąki i wymieszać. Dodać utarte żółtka z cukrem. Wyrobić. Dodać rozpuszczone masło na końcu. Zagnieść. Odstawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
Krok 3
Blat podsypać mąką. Ciasto zagnieść 2-3 razy. Rozwałkować. Wycinać odpowiedniego rozmiaru krążki. Ulepić kulki i odstawić do wyrośnięcia na 45 min. Smażyć na głębokim tłuszczu, a następnie odsączyć na ręczniku papierowym. Cebulę pokroić w piórka. Pieczarki podzielić na ćwiartki.
Krok 4
Pączki rozciąć w poprzek. Do środka włożyć lody. Całość obsypać prażonymi orzechami i kandyzowaną skórką cytrynową.