Kurczak z rodzynkami i orzeszkami ziemnymi

Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
0,30kg
Podudzia kurczaka0,08kg
Aro kasza jaglana 3 kg0,01kg
HS rodzynki luksusowe 1 kg0,01kg
MC miód 1,3 kg lipowy0,01kg
Aro orzech ziemny smażony 1,5 kg0,05kg
Cebula ultra bag0,02l
Aro olej rzepakowy0,03kg
MC roszponka myta 500 g0,01l
MC oliwa ev 1 lSól
Pieprz
Kurkuma
Cynamon
CZas na gotowanie
Krok 1
Kaszę jaglaną gotujemy w garnku we wrzącej osolonej wodze, w ilości półtora razy większej od kaszy. Odcedzamy i odstawiamy na bok.
Krok 2
Cebulę obieramy, kroimy w piórka oraz podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem.
Krok 3
Uda z kurczaka oczyszczamy i osuszamy na ręczniku papierowym. Następnie nacieramy solą, pieprzem, kurkumą i cynamonem. Przekładamy do rondelka z rozgrzanym olejem i obsmażamy z każdej strony.
Krok 4
Do kurczaka dodajemy rodzynki, miód i orzeszki ziemne. Całość zalewamy 200 ml zimnej wody. Garnek przykrywamy pokrywką i dusimy do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Krok 5
Do rondelka dodajemy ugotowaną kaszę, całość mieszamy i jeszcze raz doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 6
Danie podajemy z roszponką skropioną oliwą z oliwek.