Śledź z plackami gryczanymi, octem orzechowym, kawiorem , koprem i kwaśną śmietaną

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
100ml
Ocet winny biały MC (ocet orzechowy)
50g
Orzechy włoski Helio Natura (ocet orzechowy)
10g
Cukier trzcinowy MC (ocet orzechowy)
120g
Mąka gryczana (placki gryczane)
110ml
Mleko sojowe (placki gryczane)
5g
Proszek do pieczenia Aro (placki gryczane)
1szt.
Jaja „M” Aro (placki gryczane)
20g
Nerkowce pieczone Helio Natura (placki gryczane)
Sól (placki gryczane)
Pieprz (placki gryczane)
200g
Filety ze śledzia (Śledź)
50g
Kawior czarny (Śledź)
10g
Koper MC (Śledź)
50g
Cebula czerwona MC (Śledź)
Mikro zioła MC (Śledź)

CZas na gotowanie

Wykonanie:
Krok 1
W małym rondelku zagotowujemy ocet razem z orzechami i cukrem.
Krok 2
Następnie wyjmujemy orzechy z octu i przekładamy je do miski.
Krok 3
Do gotującego się octu wrzucamy kilka kawałków czerwonej cebuli, gotujemy około minuty, następnie odcedzamy ocet do małej miseczki i cebulę odkładamy osobno na bok.
Krok 4
Mąkę przesiewamy.
Krok 5
Orzechy nerkowca drobno siekamy.
Krok 6
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy posiekane orzechy nerkowca, proszek do pieczenia, sól, pieprz ,jajko, mleko sojowe i całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Krok 7
Gotowe ciasto nakładamy łyżką na suchą rozgrzaną patelnie w formie małych placków i smażymy aż się zrumienią. Usmażone odstawiamy na bok.
Złożenie:
Krok 1
Filety śledziowe jeśli są zbyt słone płuczemy w zimnej wodzie, następnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
Krok 2
Filet kroimy na mniejsze kawałki w kształcie rąbów.
Krok 3
Śledź podajemy na przygotowanych wcześniej plackach gryczanych, dodajemy kwaśną śmietanę , kawior , koper , cebulę czerwoną i orzechy . Całość skrapiamy octem orzechowym.