Udka z kurczaka w miodzie, rozmarynie i cytrynie

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
0,5kg
Podudzie z kurczaka
150g
Miód
50g
Musztarda francuska
4szt.
Cytryny
15g
Czosnek
75ml
Jasny sos sojowy
50ml
Oliwa z oliwek
5g
Pieprz Młotkowany
20g
Świeży rozmaryn

CZas na gotowanie

Krok 1
Udka z kurczaka okroić wokół kości i zsunąć z niej mięso aż do połowy. Usunąć cienką kostkę.
Krok 2
Na rozgrzaną patelnię wylać oliwę, smażyć mięso przez ok. 10 minut. Następnie dodać miód, musztardę francuską, sos sojowy oraz sok wyciśnięty z 2 cytryn. W powstałym sosie dusić udka przez kolejne 10 minut na wolnym ogniu.
Krok 3
Na koniec dorzucić pociętą w plastry cytrynę oraz przyprawy: czosnek, pieprz młotkowany i rozmaryn. Całość gotować jeszcze 2-3 minuty.
Krok 4
Przed podaniem udka obsypać drobno posiekanym rozmarynem.