Udka z kurczaka w miodzie, rozmarynie i cytrynie
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
0,5kg
Podudzie z kurczaka150g
Miód50g
Musztarda francuska4szt.
Cytryny15g
Czosnek75ml
Jasny sos sojowy50ml
Oliwa z oliwek5g
Pieprz Młotkowany20g
Świeży rozmarynCZas na gotowanie
Krok 1
Udka z kurczaka okroić wokół kości i zsunąć z niej mięso aż do połowy. Usunąć cienką kostkę.
Krok 2
Na rozgrzaną patelnię wylać oliwę, smażyć mięso przez ok. 10 minut. Następnie dodać miód, musztardę francuską, sos sojowy oraz sok wyciśnięty z 2 cytryn. W powstałym sosie dusić udka przez kolejne 10 minut na wolnym ogniu.
Krok 3
Na koniec dorzucić pociętą w plastry cytrynę oraz przyprawy: czosnek, pieprz młotkowany i rozmaryn. Całość gotować jeszcze 2-3 minuty.
Krok 4
Przed podaniem udka obsypać drobno posiekanym rozmarynem.