Jeleń z żurawiną na selerze z karczochem

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji7

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
0,60kg
Comber z jelenia
0,40kg
Seler
0,30l
Wywar warzywny
0,14kg
Cukier
0,10kg
Żurawina mrożona
0,10l
Śmietana 36%
0,10l
Wino białe wytrawne
0,08kg
Masło
0,06kg
Marynowane serca karczocha
0,05kg
Cytryny
0,10kg
Smalec gęsi
0,02kg
aro pineapple
0,002kg
Pieprz

CZas na gotowanie

Krok 1
Comber wyjąć z lodówki przynajmniej 1 godz. przed przygotowaniem. 
Krok 2
Seler obrać, pokroić w kostkę o boku 1 cm, oprószyć sola i pieprzem, piec przez 45 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 150°C.
Krok 3
W małym rondlu skarmelizować cukier, wlać wywar warzywny, białe wino, dodać żurawinę. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i  gotować na bardzo małym ogniu ok. 1,5 godz., w razie konieczności dolewając wywar. Gdy żurawiną będzie miękka, zdjąć przykrywkę, zredukować sos do konsystencji syropu.
Krok 4
Upieczony seler przełożyć do blendera lub termomiksu, dodać roztopione masło i gorącą śmietanę, zblendować na gładka masę, doprawić sokiem z cytryny, sola i pieprzem.
Krok 5
Comber smażyć na smalcu aż będzie średnio krwisty. Pokroić w cienkie plastry. Podawać na musie z selera, z ćwiartkami karczochów i syropem z żurawiny.

Przepis przygotował Maciej Nowicki

Szef kuchni w Muzeum Pałacu Jana III w Wilanowie. Wspólnie z Makro tworzy program Polskie Skarby Kulinarne, który ma za zadanie zdefiniować czym jest kuchnia polska i jak smakuje.