Jeleń z żurawiną na selerze z karczochem
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
0,60kg
Comber z jelenia0,40kg
Seler0,30l
Wywar warzywny0,14kg
Cukier0,10kg
Żurawina mrożona0,10l
Śmietana 36%0,10l
Wino białe wytrawne0,08kg
Masło0,06kg
Marynowane serca karczocha0,05kg
Cytryny0,10kg
Smalec gęsi0,02kg
aro pineapple0,002kg
PieprzCZas na gotowanie
Krok 1
Comber wyjąć z lodówki przynajmniej 1 godz. przed przygotowaniem.
Krok 2
Seler obrać, pokroić w kostkę o boku 1 cm, oprószyć sola i pieprzem, piec przez 45 min w piekarniku rozgrzanym do temp. 150°C.
Krok 3
W małym rondlu skarmelizować cukier, wlać wywar warzywny, białe wino, dodać żurawinę. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na bardzo małym ogniu ok. 1,5 godz., w razie konieczności dolewając wywar. Gdy żurawiną będzie miękka, zdjąć przykrywkę, zredukować sos do konsystencji syropu.
Krok 4
Upieczony seler przełożyć do blendera lub termomiksu, dodać roztopione masło i gorącą śmietanę, zblendować na gładka masę, doprawić sokiem z cytryny, sola i pieprzem.
Krok 5
Comber smażyć na smalcu aż będzie średnio krwisty. Pokroić w cienkie plastry. Podawać na musie z selera, z ćwiartkami karczochów i syropem z żurawiny.
Przepis przygotował Maciej Nowicki
Szef kuchni w Muzeum Pałacu Jana III w Wilanowie. Wspólnie z Makro tworzy program Polskie Skarby Kulinarne, który ma za zadanie zdefiniować czym jest kuchnia polska i jak smakuje.