Śledź pod pierzynką
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
2płaty
Śledzie matjasa2szt.
Burak2szt.
Ziemniaki3szt.
Ogórki kiszone1szt.
Por1szt.
Jabłko1szt.
Cebula2szt.
Jajka400ml
Majonez60g
Musztarda1pęczek
Szczypiorek2g
Soli2g
PieprzCZas na gotowanie
Krok 1
Ziemniaki, jajka i buraczki obrać, ugotować osobno w osolonej wodzie.
Krok 2
W 4 szklankach ułożyć warstwami: małe kawałki śledzia posypane pieprzem i posmarowane musztardą, krążki cebuli, cienkie plastry ogórka kiszonego, pokrojonego w drobną kostkę buraczka, cienkie plastry ziemniaka posmarowane od góry majonezem, posiekanego drobno pora i grubo starte jabłko oraz drobno posiekane, wymieszane z majonezem jajka.
Krok 3
Całość posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
Krok 4
Odstawić do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.