Śledź pod pierzynką

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
2płaty
Śledzie matjasa
2szt.
Burak
2szt.
Ziemniaki
3szt.
Ogórki kiszone
1szt.
Por
1szt.
Jabłko
1szt.
Cebula
2szt.
Jajka
400ml
Majonez
60g
Musztarda
1pęczek
Szczypiorek
2g
Soli
2g
Pieprz

CZas na gotowanie

Krok 1
Ziemniaki, jajka i buraczki obrać, ugotować osobno w osolonej wodzie.
Krok 2
W 4 szklankach ułożyć warstwami: małe kawałki śledzia posypane pieprzem i posmarowane musztardą, krążki cebuli, cienkie plastry ogórka kiszonego, pokrojonego w drobną kostkę buraczka, cienkie plastry ziemniaka posmarowane od góry majonezem, posiekanego drobno pora i grubo starte jabłko oraz drobno posiekane, wymieszane z majonezem jajka.
Krok 3
Całość posypać drobno posiekanym szczypiorkiem.
Krok 4
Odstawić do lodówki na kilka godzin, aby smaki się przegryzły.