Żurek na zakwasie podawany w chlebie

Kupus-Hero
Czas240 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji10

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
100g
Biała kiełbasa
250g
Golonka
250g
Wędzone kości wieprzowe
1szt.
Marchew
3gałązki
Seler naciowy
1szt.
Por
1szt.
Biała cebula
1główka
Czosnek
3l
Wody
0,5l
Zakwas na żur
50ml
Śmietana 36%
50g
Masło
50g
Mąka pszenna
15g
Starty ostry chrzan
10g
Świeży majeranek
10g
Suszony majeranek
5ziarenek
Ziele angielskie
4szt.
Liść laurowy
3g
Sól
4g
Czarny pieprz
10szt.
Jajka
10szt.
Chleb

CZas na gotowanie

Krok 1
Zagotować kości, golonkę i białą kiełbasę. Wrzucić obrane warzywa.
Krok 2
Zmniejszyć płomień, dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować 3 godz. na wolnym ogniu. Następnie przecedzić i wystudzić, oddzielić mięso od kości, kiełbasę pokroić w talarki i dodać z powrotem do wywaru, a warzywa wyją .
Krok 3
Do wywaru wlać zakwas, dodać rozrobioną w kilku łyżkach wody mąkę, roztarty w dłoniach majeranek i rozpuszczone masło.
Krok 4
Żur gotować przez około 30 min, a na samym końcu doprawić go chrzanem, drobno startym czosnkiem, solą, pieprzem i śmietaną. Gotować wszystko jeszcze około 5 min.
Krok 5
Żur gotować przez około 30 min, a na samym końcu doprawić go chrzanem, drobno startym czosnkiem, solą, pieprzem i śmietaną. Gotować wszystko jeszcze około 5 min.