Makrelito

Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
1szt.
Makrela40g
Koncentrat pomidorowy (Sos BBQ z fasoli)20g
Ocet jabłkowy(Sos BBQ z fasoli)30g
Cukier brązowy (Sos BBQ z fasoli)15g
Miodu (Sos BBQ z fasoli)15g
Sosu warchester (Sos BBQ z fasoli)200g
Czarna fasola (Sos BBQ z fasoli)1szt.
Cebula biała (Sos BBQ z fasoli)2ząbki
Czosnek (Sos BBQ z fasoli)200ml
Woda (Sos BBQ z fasoli)1szt.
Papryka chilli (Sos BBQ z fasoli)2szt.
Marchew młoda (Surówka)1/4 szt
Seler (Surówka)1pęczek
Koperek (Surówka)1/4szt.
Biała kapusta (Surówka)2łyżki
Ocet winny (Surówka)2łyżki
Olej rzepakowy (Surówka)1ząbek
Czosnek (Surówka)1łyżka
Cukier trzcinowy (Surówka)1łyżka
Woda (Surówka)Sól (Surówka)
Pieprz (Surówka)
220g
Mleko (Naleśnik)100g
Woda (Naleśnik)210g
Mąka (Naleśnik)2szt.
Jaja (Naleśnik)10g
Cukier (Naleśnik)20g
Masło (Naleśnik)2g
Sól (Naleśnik)Olej do smażenia (Naleśnik)
CZas na gotowanie
Sos BBQ z fasoli:
Krok 1
Cebulę oraz czosnek pokrój drobno i przesmaż na oleju, następnie dodaj koncentrat pomidorowy.
Krok 2
Po chwili dorzuć czarną fasolę, posiekane chillli, cukier oraz miód.
Krok 3
Następnie zalej wszystko wodą z octem i gotuj około 1 h pod przykryciem.
Krok 4
Po ugotowaniu zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji i dopraw solą.
Surówka:
Krok 1
Przygotuj sos przez rozpuszczenie cukru w occie z wodą, dodaj olej, sól i pieprz, a następnie siekany koperek i czosnek.
Krok 2
Kapustę poszatkuj w cienkie paski, a marchew z selerem zetrzyj na drobnym oczku.
Krok 3
Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw do momentu składania
Naleśnik:
Krok 1
Jajka utrzyj z cukrem, następnie cienkim strumieniem wkręć olej i rozpuszczone masło.
Krok 2
Dodaj mąkę z solą i odstaw ciasto na kilka godzin.
Krok 3
Przed smażeniem zbierz wierzchni kożuch i zamieszaj ciasto dokładnie od spodu.
Składanie:
Krok 1
Rybę oskub z ości, a następnie zacznij smażyć naleśnik z jednej strony.
Krok 2
Kiedy masa już zastygnie zacznij układać wszystkie składniki zaczynając od BBQ z czarnej fasoli, następnie ułóż surówkę i na koniec rybę.
Krok 3
Złóż szczelnie naleśnik i zasmaż go od spodu.
Krok 4
Pamiętaj, żeby proporcje dodatków dobrać do wielkości patelni, na której będą smażone naleśniki.