Sernik z wędzonymi śliwkami i orzechami włoskimi

A great German dish with a modern twist to amaze your customers.

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
1paczka (ok. 170 g)
Kruche ciastka maślane
50g
Masło
1kg
Twaróg sernikowy
250g
Cukier
25g
Mąka ziemniaczana
7szt.
Jajka
2łyżki
Cukier wanilinowy
300g
Wędzone śliwki
200g
Orzechy włoskie

CZas na gotowanie

Krok 1
Przygotować wcześniej składniki, tak aby miały temperaturę pokojową. Dno formy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zamknąć obręcz, wypuszczając resztę papieru na zewnątrz.
Krok 2
Na dno wyłożyć kruche ciasteczka pokruszone w mikserze razem z 2/3 orzechów włoskich i wymieszane z masłem. Na spodzie ułożyć połowę wędzonych śliwek.
Krok 3
Ser miksować w na średnich obrotach przez 3-5 minut. Dodać utarte z cukrem żółtka. W osobnej misce ubić na sztywną pianę białka z cukrem waniliowym, następnie połączyć je z serem i żółtkami, delikatnie mieszając za pomocą rózgi.
Krok 4
Dodać mąkę ziemniaczaną. Przyrządzoną w ten sposób masę wylać na przygotowany wcześniej spód. Piekarnik nagrzać do 180°C.
Krok 5
Tortownicę owinąć szczelnie folią aluminiową i wstawić do głębokiej blachy do pieczenia. Całość postawić na środkowej kratce w piekarniku i wlać na blachę wrzątek do wysokości 2,5-3 cm. Piec przez ok. 1 godzinę.
Krok 6
Po tym czasie stopniowo wyjmować z piekarnika i studzić. Wyjąć formę z wody i odwinąć z folii, postawić na kratce, całkowicie ostudzić i odparować. Przed podaniem schłodzić i udekorować sernik resztą pokrojonych drobno śliwek i orzechów włoskich.