Sernik z wędzonymi śliwkami i orzechami włoskimi
A great German dish with a modern twist to amaze your customers.

Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
1paczka (ok. 170 g)
Kruche ciastka maślane50g
Masło1kg
Twaróg sernikowy250g
Cukier25g
Mąka ziemniaczana7szt.
Jajka2łyżki
Cukier wanilinowy300g
Wędzone śliwki200g
Orzechy włoskieCZas na gotowanie
Krok 1
Przygotować wcześniej składniki, tak aby miały temperaturę pokojową. Dno formy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia i zamknąć obręcz, wypuszczając resztę papieru na zewnątrz.
Krok 2
Na dno wyłożyć kruche ciasteczka pokruszone w mikserze razem z 2/3 orzechów włoskich i wymieszane z masłem. Na spodzie ułożyć połowę wędzonych śliwek.
Krok 3
Ser miksować w na średnich obrotach przez 3-5 minut. Dodać utarte z cukrem żółtka. W osobnej misce ubić na sztywną pianę białka z cukrem waniliowym, następnie połączyć je z serem i żółtkami, delikatnie mieszając za pomocą rózgi.
Krok 4
Dodać mąkę ziemniaczaną. Przyrządzoną w ten sposób masę wylać na przygotowany wcześniej spód. Piekarnik nagrzać do 180°C.
Krok 5
Tortownicę owinąć szczelnie folią aluminiową i wstawić do głębokiej blachy do pieczenia. Całość postawić na środkowej kratce w piekarniku i wlać na blachę wrzątek do wysokości 2,5-3 cm. Piec przez ok. 1 godzinę.
Krok 6
Po tym czasie stopniowo wyjmować z piekarnika i studzić. Wyjąć formę z wody i odwinąć z folii, postawić na kratce, całkowicie ostudzić i odparować. Przed podaniem schłodzić i udekorować sernik resztą pokrojonych drobno śliwek i orzechów włoskich.