Peezy-bites
DANIE WEGETARIAŃSKIE
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
1,5kg
Ziemniaki2łyżki
Skrobia ziemniaczanaSól
200g
Ser bursztyn tarty40g
Kwaśna śmietanaCZas na gotowanie
Krok 1
Ziemniaki obierz i podziel na dwie części - 500 i 1000 g.
Krok 2
Pierwszą część ugotuj w osolonej wodzie. Pozostałe 1000 g zetrzyj na tarce na drobnych oczkach i odciśnij na gazie.
Krok 3
Jeszcze ciepłe, ugotowane ziemniaki zmiel lub przeciśnij przez praskę o drobnym oczku.
Krok 4
Połącz wszystkie składniki i dodaj skrobię ziemniaczaną wyrabiając masę.
Krok 5
Ser rozważ po 8 g i zlep w kulki.
Krok 6
Z ciasta uformuj kule, a następnie rozpłaszcz na dłoni i umieść ser na środku, po czym załóż ciastem.
Krok 7
Uformuj kształt pyzy i smaż w tłuszczu rozgrzanym do 170 °C na złoty kolor.
Krok 8
Podawaj z kwaśną śmietaną i świeżo siekanym. szczypiorkiem.
Krok 9
Pamiętaj, aby zwracać uwagę gości na możliwość poparzenia się gorącym serem.