Kasza pęczak z grzybami i rodzynkami

DANIE WEGETARIAŃSKIE

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji1

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
200g
Kasza pęczak MC
20g
Grzyby suszone
80g
Cebula MC
40g
Rodzynki
80ml
Olej z esencja masła Kruszwica
40g
Suska sechlońska
5g
Suszony majeranek MC
3g
Kminek MC
50ml
Trójniak miód pitny
1ząbek
Czosnek MC

CZas na gotowanie

Wykonanie:
Krok 1
Suszone grzyby moczymy przez 2 godz. w wodzie. Następnie wyjmujemy.
Krok 2
W wodzie w której moczyły się grzyby gotujemy kaszę pęczak przez 20-25min. Po czym odcedzamy na sitku.
Krok 3
Rodzynki i śliwki moczymy w trójniaku.
Krok 4
Na rozgrzanej patelni z olejem esencją masła podsmażamy cebulę. Następnie dorzucamy pokrojone grzyby i czosnek. Smażymy przez około 10min.
Krok 5
Do farszu grzybowego dorzucamy ugotowaną kaszę pęczak i namoczone rodzynki wraz z śliwka. Mieszamy. Wszystko doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem.
Krok 6
Formę do pieczenia smarujemy pozostałym olejem z esencja masła, przekładamy kaszę z dodatkami i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180C. przez około 15min.
Założenie:
Upieczoną kaszę podajemy na ciepło lub na zimno.