Kasza pęczak z grzybami i rodzynkami
DANIE WEGETARIAŃSKIE

Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
200g
Kasza pęczak MC20g
Grzyby suszone80g
Cebula MC40g
Rodzynki80ml
Olej z esencja masła Kruszwica40g
Suska sechlońska5g
Suszony majeranek MC3g
Kminek MC50ml
Trójniak miód pitny1ząbek
Czosnek MCCZas na gotowanie
Wykonanie:
Krok 1
Suszone grzyby moczymy przez 2 godz. w wodzie. Następnie wyjmujemy.
Krok 2
W wodzie w której moczyły się grzyby gotujemy kaszę pęczak przez 20-25min. Po czym odcedzamy na sitku.
Krok 3
Rodzynki i śliwki moczymy w trójniaku.
Krok 4
Na rozgrzanej patelni z olejem esencją masła podsmażamy cebulę. Następnie dorzucamy pokrojone grzyby i czosnek. Smażymy przez około 10min.
Krok 5
Do farszu grzybowego dorzucamy ugotowaną kaszę pęczak i namoczone rodzynki wraz z śliwka. Mieszamy. Wszystko doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem.
Krok 6
Formę do pieczenia smarujemy pozostałym olejem z esencja masła, przekładamy kaszę z dodatkami i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180C. przez około 15min.
Założenie:
Upieczoną kaszę podajemy na ciepło lub na zimno.