Pizza Fritta
![](https://cdn.metro-online.com/-/media/Project/MCW/PL_Makro/zdjecia-przepisy-inspiracje-receptury/Zbiorczy-folder/Pizza-Fritta.jpg?rev=49b00830cd264a6b9e7dded2b4a693c4&w=1392&hash=2F3E7879EF0263D5D9F3388A46B186B3)
Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
700g
Mąka (Ciasto na pizzę)500ml
Woda (Ciasto na pizzę)25g
Drożdże świeże (Ciasto na pizzę)20g
Sól (Ciasto na pizzę)20ml
Oliwa z oliwek (Ciasto na pizzę)600g
Pomidory całe w puszcze (Sos pomidorowy)20ml
Oliwa z oliwek pomace (Sos pomidorowy)2ząbki
Czosnek (Sos pomidorowy)Suszone oregano (Sos pomidorowy)
Sól (Sos pomidorowy)
Pieprz (Sos pomidorowy)
CZas na gotowanie
Ciasto na pizzę:
Krok 1
Drożdże rozpuszczamy w części letniej wody, oddajemy 30 gram mąki i odstawiamy do uruchomienia zaczynu
Krok 2
W misce mieszamy mąkę z solą i dodajemy oliwę z oliwek
Krok 3
Wyrabiamy ciasto dodając zaczyn.
Krok 4
Po uzyskaniu jednolitej konsystencji przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 5
Po wygarowaniu dzielimy na porcje po 30 g, formujemy małe kulki i odstawiamy na opruszonej blasze w odstępach do ponownego wygarowania.
Krok 6
Kulki rozpłaszczamy formując mini pizzę a następnie nakłuwamy na środku. Smażymy na głębokim tłuszczu rozgrzanym do 180 st. C do osiągnięcia rumianego koloru.
Krok 7
W połowie smażenia możemy odwrócić jeśli nasza pizza wypływa ponad powierzchnie oleju.
Krok 8
Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Krok 9
Przesmarowujemy sosem pomidorowym i podajemy z wybranymi przez nas dodatkami.
Sos pomidorowy:
Krok 1
W rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek i przesmażamy rozgnieciony czosnek by uwolnić aromat.
Krok 2
Zanim czosnek zmieni mocno kolor usuwamy go a następnie wrzucamy pomidory które wcześniej rozgniatamy w rękach na mniejsze elementy.
Krok 3
Dusimy pomidory do momentu uzyskania gęstego sosu pomidorowego, sos doprawiamy suszonym oregano oraz solą i pieprzem do odpowiedniego dla nas smaku.