Moskole z bryndzą
DANIE WEGETARIAŃSKIE

Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
600g
Ziemniaki MC300g
Mąka pszenna ARO1szt.
Jajko ARO70g
Borowiki MC1ząbek
Czosnek MC100ml
Zsiadłe mleko lub maślanka ARO50g
BryndzaSól, pieprz do smaku
CZas na gotowanie
Wykonanie:
Krok 1
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie.
Krok 2
Ugotowane ziemniaki odcedzamy. Przepuszczamy przez praskę lub mielimy na gładką masę. Odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 3
Wystudzone ziemniaki przekładamy do miski i dodajemy mąkę pszenną, jajko, zsiadłe mleko, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wyrabiamy na gładką masę.
Krok 4
Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkujemy gotowe ciasto na grubość 2cm i wykrawamy okręgi.
Krok 5
Na rozgrzanej patelni smażmy placki z jednej i drugiej strony do czasu uzyskania złotego koloru.
Borowiki:
Krok 1
Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy grzyby.
Krok 2
Odsączamy grzyby z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Złożenie:
Gotowe moskole podajemy z grzybami i z bryndzą.