Moskole z bryndzą

DANIE WEGETARIAŃSKIE

Czas60 min
Poziom trudnościŚredni
Ilość porcji3

Będziesz potrzebował

IlośćSkładnik
600g
Ziemniaki MC
300g
Mąka pszenna ARO
1szt.
Jajko ARO
70g
Borowiki MC
1ząbek
Czosnek MC
100ml
Zsiadłe mleko lub maślanka ARO
50g
Bryndza
Sól, pieprz do smaku

CZas na gotowanie

Wykonanie:
Krok 1
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie.
Krok 2
Ugotowane ziemniaki odcedzamy. Przepuszczamy przez praskę lub mielimy na gładką masę. Odstawiamy do wystygnięcia.
Krok 3
Wystudzone ziemniaki przekładamy do miski i dodajemy mąkę pszenną, jajko, zsiadłe mleko, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wyrabiamy na gładką masę.
Krok 4
Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkujemy gotowe ciasto na grubość 2cm i wykrawamy okręgi.
Krok 5
Na rozgrzanej patelni smażmy placki z jednej i drugiej strony do czasu uzyskania złotego koloru.
Borowiki:
Krok 1
Na rozgrzanej patelni z olejem podsmażamy grzyby.
Krok 2
Odsączamy grzyby z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Złożenie:
Gotowe moskole podajemy z grzybami i z bryndzą.