HACCP w gastronomii – czym jest? Jakie są zasady?
Chcesz, aby jedzenie w Twojej restauracji wyróżniało się doskonałą jakością? Zadbaj o bezpieczeństwo żywności – od produktów, z których przygotowywane są dania z menu, aż po potrawy serwowane gościom. Pomoże Ci w tym system HACCP, który polega m.in. na efektywnym planowaniu oraz ciągłym podnoszeniu standardów. Sprawdź, jak tworzyć niezapomniane wrażenia kulinarne bez ryzyka!

Czym jest HACCP w gastronomii?
Czy HACCP jest obowiązkowy w gastronomii?
Siedem zasad HACCP
Etapy wdrażania systemu HACCP w gastronomii
Korzyści z wdrożenia HACCP w gastronomii
HACCP w małej gastronomii
HACCP dla przyczepy gastronomicznej
HACCP w gastronomii hotelowej
Podsumowanie
FAQ
HACCP pochodzi od anglojęzycznego określenia Hazard Analysis and Critical Control Points, co dosłownie tłumaczy się jako „system analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli”.
System HACCP identyfikuje potencjalne zagrożenia bezpieczeństwa żywności na każdym etapie – od produkcji aż po przygotowanie i przechowywanie posiłków.
Tak, każdy przedsiębiorca prowadzący punkt gastronomiczny jest zobowiązany do wdrożenia systemu HACCP. Wynika to z dyrektyw Unii Europejskich i przepisów polskiego prawa zawartych w Ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z 2020 r., poz. 2021).
W systemie HACCP wyróżnia się trzy główne grupy zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności: zagrożenia biologiczne, chemiczne i fizyczne.
Zasady HACCP dotyczą restauracji, barów, gastronomii hotelowej, małych punktów gastronomicznych, przyczep typu food truck i wszystkich innych punktów, które zajmują się przygotowywaniem i dystrybucją żywności.