Kulebiak z kapustą i grzybami

Będziesz potrzebował
IlośćSkładnik
300g
Mąka Uniwersalna ARO (Ciasto)150g
Masło Ekstra ARO (Ciasto)2szt.
Żółtko Jaj ARO (Ciasto)30g
Śmietana (Ciasto)2g
Sól (Ciasto)500g
Charsznicka kapusta kiszona (Nadzienie)40g
Suszone grzyby (Nadzienie)Sól, pieprz do smaku (Nadzienie)
2szt.
Listek laurowy (Nadzienie)4ziarna
Ziele angielskie (Nadzienie)10g
Majeranek (Nadzienie)10g
Kminek (Nadzienie)1szt.
Cebula (Nadzienie)20ml
Olej rzepakowy ARO (Nadzienie)CZas na gotowanie
Ciasto:
Krok 1
Mąkę mieszamy z solą, następnie trzemy masło na tarce o grubych oczkach i łączymy z mąką.
Krok 2
Dodajemy żółtka i tyle śmietany, żeby dało się zagnieść ciasto.
Krok 3
Ciasto ugniatamy przez około 5-6 minut po czym przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Nadzienie:
Krok 1
Grzyby suszone zalewamy gorącą wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie oraz kiszoną kapustę. Całość mieszamy i zagotowujemy.
Krok 2
Gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut. Mieszając od czasu do czasu.
Krok 3
Następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy przez kolejne 10 minut aby odparować płyn.
Krok 4
Dodajemy kminek i majeranek, usuwamy ziele angielskie i liście laurowe.
Krok 5
Całość przekładamy na deskę i siekamy.
Krok 6
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Smażymy na umiarkowanym ogniu przez około 8 minut aż cebula będzie szklista i lekko zrumieniona.
Krok 7
Następnie do cebuli dodajemy posiekaną kapustę i mieszając smażymy przez około 5 minut.
Krok 8
Odstawiamy z ognia i studzimy.
Złożenie:
Krok 1
Ciasto wykładamy na blat i chwilę wyrabiamy, następnie dzielimy na 2 części.
Krok 2
Rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 40x35 cm, na wierzch wykładamy nadzienia zachowując około 1,5 cm wolnego brzegu.
Krok 3
Zawijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku i lepimy brzegi, kładziemy na natłuszczonym papierze do pieczenia.
Krok 4
Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody i posypujemy kminkiem.
Krok 5
Pieczemy przez około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Krok 6
Kulebiak musi odpocząć po upieczeniu, żeby można go łatwo pokroić.