Jak ograniczyć wydatki w restauracji?

Jak ograniczyć wydatki w restauracji?

Prowadzenie restauracji może być kosztowne. Często zdarza się, że restauratorzy nie widzą kosztownych luk w swoim systemie zarządzania. Niezależnie od tego, czy dopiero otwierasz własną restaurację, czy już ją prowadzisz, ten artykuł jest dla Ciebie. Dowiesz się, jak obniżyć koszty operacyjne, zaoszczędzić pieniądze i zwiększyć marżę, nie zmieniając doświadczenia klientów.

Czego dowiesz się z tego artykułu?

Zmniejszanie kosztów w branży gastronomicznej jest kluczowe, jeśli chcesz, aby Twoja restauracja przetrwała i rozwijała się. Zarówno w dobrych, jak i trudnych czasach, świadomość finansowa zawsze będzie ważnym czynnikiem sukcesu.

Wszystkie stałe wydatki związane z prowadzeniem restauracji mogą przytłaczać, zwłaszcza gdy próbujesz znaleźć sposoby na ich ograniczenie bez podnoszenia cen. Dlatego stworzyliśmy dla Ciebie listę pomysłów i strategii oszczędnościowych.

  1. Jak oszczędzić na kosztach żywności?
  2. Czy można zaoszczędzić na kosztach pracy?
  3. Jakie są skuteczne strategie zmniejszenia kosztów operacyjnych?
  4. Zalety pracy zespołowej
  5. FAQ – Jak obniżyć koszty w restauracji
Jak zmniejszyć koszt żywności?

1. Zmniejszenie kosztów produktów spożywczych

Inwentaryzacja codziennie używanych składników

1.1 Codziennie inwentaryzuj najczęściej używane składniki

Zacznijmy od przyjrzenia się najczęściej używanym składnikom.

Wymień dziesięć najczęściej używanych składników w kuchni, które stanowią większość kosztów żywności? Zidentyfikuj je i umieść na liście. Następnie prowadź codzienną inwentaryzację tych produktów.

Sprawdzaj każdego ranka, ile masz każdego składnika. Następnie sprawdź wieczorem, aby zobaczyć, ile każdego produktu zostało zużyte. Pomoże Ci to ocenić np. czy masz nadmiar zapasów, które można zredukować.

Kupuj lokalnie, gotuj sezonowo

1.2 Kupuj lokalne i sezonowe produkty

Znalezienie lokalnego dostawcy może pozytywnie wpłynąć na Twój budżet, jednocześnie podnosząc jakość jedzenia. To również mniejsze koszty dostawy. Sprawdź i porównaj lokalnych dostawców, aby uzyskać najlepszą jakość za najniższą możliwą cenę.

Jeśli kupujesz lokalnie, jest duża szansa, że będziesz chciał gotować również sezonowo. Podążanie za rytmem natury nie tylko pozwoli zaoszczędzić na kosztach żywności, ale także sprawi, że Twoje menu będzie interesujące i świeże dzięki sezonowym ofertom i zmianom.
Strategie pozwalające na wykorzystanie żywności

1.3 Znajdź strategie, aby uniknąć marnowania żywności

Jest wiele sposobów, aby uniknąć marnowania żywności. Strategie te nie tylko pozwalają w pełni wykorzystać składniki, ale także oszczędzić koszty.

Porcjowanie wstępne

Przykładowo, możesz uniknąć marnowania żywności, dbając o odpowiednie porcje. Zbadaj, ile jedzenia jest wyrzucane z talerzy klientów i jeśli to konieczne, przeanalizuj ponownie wielkości porcji. Porcjowanie składników dla każdego dania w menu to pomocny sposób, aby uniknąć zużywania nadmiaru składników przez personel.

Wykorzystywanie resztek

Dodatkowo możesz także używać resztek do przygotowywania kreatywnych dań. Przykładowo, zamiast marnować starsze owoce i warzywa, które już nie wyglądają atrakcyjnie, wykorzystaj je do przygotowania smoothie lub zupy. W dzisiejszych czasach, kiedy wielu klientów zwraca uwagę na zdrowie i ekologię, taki sposób oszczędzania pieniędzy i zasobów może stać się elementem strategii marketingowej.

Uprość łańcuch dostaw

1.4 Uprość łańcuch dostaw

Kupowanie poszczególnych produktów od różnych dostawców sprawi, że koszt każdego produktu będzie wyższy niż w przypadku zamówienie od jednego sprzedawcy. To również większe opłaty za samą dostawę.

Rozważ, które składniki są Ci potrzebne regularnie i poszukaj lokalnego dostawcy, który oferuje większość lub wszystkie z nich. Kupowanie od jednego dostawcy pozwoli Ci:

  • zaoszczędzić czas na składanie zamówień,
  • oszczędzić na kosztach dostawy,
  • negocjować niższe ceny dzięki zakupom hurtowym.
Dopasuj menu restauracyjne

1.5 Dopasuj menu

Dokładnie przeanalizuj swoje menu, aby sprawdzić, czy są w nim dania, które się nie sprzedają lub nie pasują do stylu i tematu Twojej restauracji. Nie potrzebujesz bardzo długiego ani zróżnicowanego menu. Jeśli Twoja restauracja specjalizuje się w kawie i wypiekach, klienci nie będą oczekiwać, że będziesz mieć wietnamskie dania obiadowe. Krótsze menu nadaje ton restauracji i pomaga gościom szybciej zdecydować, co chcą zamówić.

Sprawdź także, które dania w menu możesz zrobić od podstaw, a które lepiej kupić gotowe, aby zaoszczędzić czas i pieniądze. Czasochłonne potrawy jak wykwintne ciasta lub wypieki możesz kupić gotowe. Natomiast proste dania, z recepturami niskimi kosztowo i wymagające niewielkiego nakładu pracy, mogą być przygotowane od podstaw.

Staraj się używać tych samych składników w różnych pozycjach z menu i wykorzystywać resztki do specjalnych codziennych ofert, np. robiąc grzanki ze starego chleba lub chleb bananowy ze starych bananów.
Oblicz koszt żywności

1.6 Oblicz procentowy udział kosztów żywności w wydatkach restauracji

Jeśli ceny w Twoim menu są zbyt niskie, tracisz sporo dochodów. Dlatego oblicz procentowy udział kosztów żywności, aby określić, ile wydajesz na składniki w porównaniu do tego, ile pobierasz za każdą pozycję w menu. Aby uzyskać dochód brutto na poziomie 75-80% z każdego dania, koszt składników powinien wynosić od 15 do 30% ceny, którą pobierasz.
Zwiększ marżę
Oblicz optymalną cenę dla każdego dania i przechowuj swoje przepisy w jednym miejscu!
Odkryj usługi DISH
Wskazówki, jak zmniejszyć koszt pracowników

2. Oszczędzanie na kosztach pracy

Jak zaplanować grafik pracy restauracji?

2.1 Dobrze zaplanuj grafik

W przeciwieństwie do cięcia kosztów żywności, które można zrobić bardzo radykalnie, musisz być ostrożny przy znalezieniu odpowiedniej równowagi w kosztach pracy. Nie chcesz płacić za dużo pracownikom, ale także nie chcesz mieć zbyt mało personelu i przeciążać zespół.

Aby podejmować przemyślane decyzje, powinieneś uwzględnić godziny szczytu oraz wolniejsze okresy w ciągu dnia i tygodnia. Następnie dostosuj liczbę pracujących osób w zależności od tych ram czasowych. Automatyczne oprogramowanie do planowania grafików pracowniczych pomoże Ci zaoszczędzić czas podczas tworzenia optymalnego harmonogramu dla zespołu.
Zdefiniuj godziny otwarcia restauracji

2.2 Przeanalizuj ponownie godziny otwarcia

Jeśli zauważysz, że poranki lub wieczory nie przyciągają zbyt wielu klientów, rozważ skrócenie godzin otwarcia, aby zaoszczędzić na kosztach pracy i mediach.

Ten czas nie musi być nieproduktywny – wręcz przeciwnie. Wykorzystaj dodatkowe godziny na pracę nad nowymi strategiami marketingowymi. Dzięki temu wciąż będziesz produktywny, jednocześnie oszczędzając na kosztach pracy w dni, które nie przynoszą zbyt dużego przychodu.
Szkolenia crossowe personelu

2.3 Szkolenia crossowe dla personelu

Zredukuj potrzeby dotyczące personelu, łącząc obowiązki.

Nie rób tego przypadkowo. Pomyśl o inteligentnych sposobach na połączenie różnych ról w ramach zespołu restauracyjnego i odpowiednio przeszkol personel. Dzięki temu każdy pracownik:

  • poszerzy swoje umiejętności,
  • poczuje się przygotowany do swojej pracy,
  • będzie realizować różnorodne zadania.

Ograniczanie rotacji pracowników

2.4 Zmniejsz rotację pracowników

Wskaźnik rotacji w sektorze gastronomicznym jest bardzo wysoki.

Nie tylko wpływa na atmosferę w zespole, ale również oznacza koszty dla właścicieli restauracji. Utracona produktywność, proces ponownego zatrudniania oraz szkolenie nowego pracownika mogą łącznie kosztować tysiące złotych.

Dlatego warto od samego początku znaleźć odpowiednich pracowników i starać się utrzymaćzespół, tworząc przyjazne środowisko pracy

.

zbuduj wymarzony zespół
Dowiedz się więcej, jak efektywnie rekrutować i zarządzać pracownikami, zgodnie z Twoimi potrzebami.
Jak zaplanować zespół?
Jak zmniejszyć koszty operacyjne?

3. Strategie, które pozwolą zmniejszyć koszty operacyjne

Jak zmniejszyć koszty operacyjne restauracji?

3.1 Kupuj mądrze

Zakup potrzebnego sprzętu do kuchni wiąże się z bardzo wysokimi kosztami, jeśli wszystko kupujesz nowe. Możesz zaoszczędzić sporą sumę, kupując naczynia kuchenne i inne wyposażenie z drugiej ręki.

To samo dotyczy wystroju wnętrz i dekoracji. Spróbuj znaleźć przedmioty na targach vintage, w outletach projektantów lub nawet w innych restauracjach czy hotelach, które odnawiają swój styl i mają do oddania naczynia kuchenne, krzesła, sofy lub przedmioty dekoracyjne za stosunkowo niską cenę.

3.2 Bądź świadomy zużycia energii

To powinno być oczywiste, ale zdziwiłbyś się, jak wiele osób zwraca uwagę na zużycie energii w domu, a jednocześnie kultywuje złe nawyki w miejscu pracy. Przeszkol zespół, aby uruchamiać zmywarkę tylko z pełnym załadunkiem oraz odłączać nieużywane urządzenia. Rozważ także przejście na energooszczędne oświetlenie i urządzenia. Świadomość tych aspektów może zaoszczędzić wydatków, gdy przyjdą rachunki za media.

3.3 Automatyzuj prace

Jest wiele sposobów na uproszczenie zadań manualnych jak planowanie grafików, śledzenie zapasów, rozliczanie wynagrodzeń personelu czy monitoring sprzedaży i dostosowania do niego menu. Możesz zaoszczędzić czas, używając odpowiedniego oprogramowania, które pomoże zbierać i analizować dane. Jeśli spędzasz dużo czasu na tych zadaniach i w końcu tracisz orientację, wykonując je ręcznie, przejście na odpowiednie oprogramowanie będzie właściwym rozwiązaniem.

3.4 Korzystaj z darmowych opcji marketingowych

Dobry marketing nie musi oznaczać przysłowiowego rozbicia banku. W rzeczywistości możesz wykorzystać wiele darmowych opcji, aby reklamować swoją restaurację. Prowadź regularnie aktualizowane konto w mediach społecznościowych i dziel się z użytkownikami najnowszymi sezonowymi ofertami i innymi ekscytującymi nowościami. Inną opcją jest pisanie bloga. Jeśli nie przepadasz za działaniami online, weź udział w lokalnych wydarzeniach, aby zwiększyć dotarcie do klientów w tradycyjny sposób.

Praca zespołowa kluczem do sukcesu!

4. Skup się na pracy zespołowej

Praca zespołowa w restauracji
Ostatnie, ale z pewnością nie mniej ważne, jest stawienie czoła rzeczywistości – oszczędzanie kosztów w branży gastronomicznej jest możliwe tylko dzięki pracy zespołowej. Sukces wielu sugerowanych przez nas działań w dużym stopniu zależy od Twoich pracowników. Dlatego zachęcamy do transparentności w kwestii celów oszczędnościowych i do jasnej komunikacji zmian i usprawnień. W przypadku oszczędzania energii ważne jest, aby wszyscy byli po tej samej stronie, jeśli chodzi o wiedzę i cele. Zauważanie i nagradzanie wysiłków pracowników również zmotywuje ich do kontynuowania dobrych nawyków.

To najważniejsze wskazówki, ale dostosuj je do swojej sytuacji, a z pewnością osiągniesz satysfakcjonujące rezultaty!
Najczęściej zadawane pytania

5. faq – Jak ograniczyć wydatki w restauracji?

Twoje możliwości
Zawsze poinformowany
Rejestracja do newslettera
Bądź na bieżąco ze świeżym newsletterem MAKRO! Otrzymuj najnowsze oferty, promocje i najlepsze porady dla swojego biznesu.
Zapisz się
Oferty i promocje
Zobacz nasze najnowsze oferty
Odkryj najlepsze produkty i ceny dla swojego biznesu. Sprawdź nasze najnowsze oferty i promocje.
Odkryj nasze oferty