Zatrudnianie personelu i role w restauracji
Jednym z najważniejszych aspektów, które należy wziąć pod uwagę podczas otwierania restauracji, jest zespół. Dobrze działająca restauracja to nie teatr jednego aktora, ale wspólny wysiłek całego zespołu. W tej części naszej serii „Jak otworzyć restaurację?” przeprowadzimy Cię przez podstawowe kroki związane z zatrudnianiem personelu oraz podpowiemy jakie role warto obsadzić w Twoim zespole.
Czego dowiesz się z tego artykułu?
Zrozumienie wymagań dotyczących personelu
1. Pytania, na które warto sobie odpowiedzieć przy określaniu optymalnej wielkości zespołu restauracji
Stanowiska i obowiązki w restauracji
2. Lista najważniejszych ról i obowiązków w restauracji
Ilu pracowników potrzebuje restauracja?
3. Oblicz, ilu pracowników potrzebujesz do obsadzenia ról w Twojej restauracji
Koszty pracy i zatrudnienia w restauracji
4. Koszty pracy i przepisy prawne
Jak utrzymać pracowników w restauracji?
5. Budowanie zespołu i utrzymanie pracowników w branży restauracyjnej
Stwórz swój dream team
6. Podsumowanie - Zespół to klucz do sukcesu!
Najczęściej zadawane pytania
7. FAQ – Zatrudnianie personelu i role w restauracji
To zależy od wielkości restauracji. Im większa i więcej stolików do obsłużenia, tym więcej personelu będzie potrzebne.
Wiele restauracji wybiera personel na podstawie doświadczenia w branży. Nie jest to jednak decydujący czynnik, ponieważ ważne jest, aby kelnerzy reprezentujący Twoją restaurację byli przyjaźni i uważni. Te cechy zawsze sprawią, że klienci poczują się komfortowo.
Jeśli Twój personel dobrze się ze sobą dogaduje, codzienne funkcjonowanie restauracji będzie przebiegać znacznie sprawniej. Ma to pozytywny wpływ nie tylko na procesy, ale także na atmosferę, a co za tym idzie – na wizerunek restauracji.