Zatrudnianie personelu i role w restauracji

Zatrudnianie personelu i role w restauracji

Jednym z najważniejszych aspektów, które należy wziąć pod uwagę podczas otwierania restauracji, jest zespół. Dobrze działająca restauracja to nie teatr jednego aktora, ale wspólny wysiłek całego zespołu. W tej części naszej serii „Jak otworzyć restaurację?” przeprowadzimy Cię przez podstawowe kroki związane z zatrudnianiem personelu oraz podpowiemy jakie role warto obsadzić w Twoim zespole.

Zrozumienie wymagań dotyczących personelu

1. Pytania, na które warto sobie odpowiedzieć przy określaniu optymalnej wielkości zespołu restauracji

Zespół to klucz do sukcesu! Przed otwarciem restauracji musisz zatrudnić odpowiednią liczbę pracowników. Dobrym pierwszym krokiem jest określenie, ile personelu potrzebujesz, aby efektywnie prowadzić restaurację dzień po dniu.
Jeśli potrzebujesz większej jasności co do sposobu obliczania liczby osób, poniższa lista pytań może Ci pomóc.

  • Ile dni w tygodniu restauracja będzie otwarta?
  • Jakie będą godziny otwarcia?
  • Jaki jest styl obsługi? (szybka obsługa, średnia półka, czy wysoka półka?)
  • Jaki jest rozmiar Twojej restauracji? (liczba stolików, maksymalna liczba gości?)
  • Czy oferujesz usługę dostawy?
  • Jak skomplikowane jest Twoje menu?
  • Jaki jest Twój budżet?

Po udzieleniu odpowiedzi na te pytania będziesz mógł podjąć decyzje dotyczące ilości, ale też specyficznych ról, które muszą zostać obsadzone przy otwarciu restauracji.

Stanowiska i obowiązki w restauracji

2. Lista najważniejszych ról i obowiązków w restauracji

Aby pomóc Ci w procesie planowania zespołu, stworzyliśmy listę wszystkich ważnych ról, które występują w większości restauracji. Czytając tę listę, pamiętaj, że informacje te mogą się różnić w zależności od Twoich odpowiedzi na powyższe pytania. Warto także wziąć pod uwagę, że kiedy otwierasz restaurację i wszystko zaczyna działać po raz pierwszy, niektóre z wymienionych obowiązków mogą być łączone lub krzyżować się. Wymaga to od członków zespołu dość dużej elastyczności, ale pomaga rozpocząć działalność bez konieczności rekrutowania i opłacania wielu pracowników.
Zatrudnienie menadżera restauracji

2.1 Menadżer restauracji

Jest to bez wątpienia najważniejsza rola w całym zespole. Jeśli nie planujesz samodzielnie pełnić funkcji menadżera, weź pod uwagę poniższe rady, aby dobrze wybrać osobę na to stanowisko.

Menadżer restauracji powinien mieć doświadczenie w zarządzaniu restauracją o podobnym stylu do Twojej. Jeśli nie możesz znaleźć doświadczonego specjalisty, przynajmniej Twój kandydat powinien mieć wiedzę na temat prowadzenia udanego biznesu. Menadżer powinien również znać lokalnych dostawców oraz metody zaopatrzenia. Umiejętności przywódcze oraz zdolność do nadzorowania personelu są również bardzo ważne, a co równie istotne, zgodność ze stylem i misją restauracji będzie dla Ciebie dużym atutem. Najlepiej jeśli zatrudnisz menadżera około miesiąca przed otwarciem restauracji. Dzięki temu możecie wspólnie kontynuować wspólnie resztę procesu rekrutacji i zorganizujesz wielkie otwarcie już z jego wsparciem.

Zatrudnienie szefa kuchni i kucharzy

2.2 Szefowie kuchni i kucharze

Zatrudnienie profesjonalnych kucharzy powinno być kolejnym priorytetem – jakość i smak jedzenia będą jednym z najważniejszych czynników wpływających na zadowolenie i lojalność klientów. Szkoły kulinarne to doskonałe miejsce, aby poszukiwać utalentowanych osób. W zależności od różnorodności potraw i złożoności menu będziesz musiał zatrudnić zespół z odpowiednim doświadczeniem i zaplanować adekwatnie wysokie wynagrodzenia.

W zależności od wielkości restauracji dobrym punktem wyjścia jest zatrudnienie trzech kucharzy, z których jeden pracowałby w niepełnym wymiarze godzin, pomagając w czasie tzw. godzin szczytu. Biorąc pod uwagę rozmiar restauracji oraz złożoność menu, warto również rozważyć zatrudnienie sous-chefów.

Inne obowiązki na zapleczu kuchni wymagają kelnerów dostarczających jedzenie do stołów, zmywaczy naczyń oraz personelu sprzątającego. Chociaż te role mogą nie być pierwszymi, które przychodzą na myśl, są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania restauracji.

Zatrudnianie kelnerów i kasjerów

2.3 Kelnerzy, obsługa, kasjerzy

Kelnerzy i zespół obsługujący klientów będą twarzą Twojej restauracji. Bezpośrednio reprezentują jej główne wartości i wpływają na ogólną atmosferę oraz doświadczenia klientów. Dlatego każdy członek tego teamu powinien budować dobry nastrój miejsca, w którym goście czują się mile widziani.

W większości restauracji kelnerzy mogą jednocześnie pełnić funkcję kasjerów, ale są sytuacje, w których te role muszą być rozdzielone.

Zatrudnianie barmanów i sommelierów

2.4 Barmani lub sommelierzy

W zależności od stylu i tematyki Twojej restauracji będziesz musiał zatrudnić barmanów lub sommelierów, którzy są profesjonalistami w swojej dziedzinie i dodadzą autentyczności Twojemu biznesowi.

Ta sama zasada łączenia obowiązków, jak w przypadku kelnerów lub kasjerów, ma zastosowanie również tutaj.

Zespół zarządzający restauracją

2.5 Zespół zarządzający

Jeśli masz możliwość wyznaczenia lidera dla każdego z poszczególnych teamów, oznacza to, że będą w nim: główny menadżer, szef kuchni, menadżer front-of-house oraz menadżer back-of-house.

Oficjalny zespół zarządzający nie jest koniecznością, ale najprawdopodobniej rozwinie się z czasem, w miarę jak Twój biznes będzie rósł, a Ty będziesz przekazywać więcej odpowiedzialności poszczególnym pracownikom, którzy będą nadzorować odpowiednie zespoły.

Gdy stworzysz zespół zarządzający zgodny z Twoimi celami i ogólną wizją restauracji, to pomoże w zaszczepieniu tej wizji w każdym pracowniku.

Ilu pracowników potrzebuje restauracja?

3. Oblicz, ilu pracowników potrzebujesz do obsadzenia ról w Twojej restauracji 

Konieczny personel do restauracji

Zarówno jakość, jak i liczba pracowników mogą przyspieszyć lub utrudnić sukces Twojego biznesu. Dlatego równie ważne jest zatrudnienie osób, które wierzą w misję i styl Twojej restauracji, jak i dobranie odpowiedniej liczby personelu, aby zapewnić efektywność działania. Aby obliczyć, ilu pracowników potrzebujesz do obsadzenia wymienionych ról i obowiązków, rozważ swoje odpowiedzi na początkowe pytania dotyczące szczegółów biznesu. W zależności od godzin otwarcia pomyśl też, ile zmian chcesz wprowadzić każdego dnia dla zespołów front-of-house (obsługa) i back-of-house (zaplecze kuchenne). Pamiętaj o zmiennym natężeniu ruchu klientów i upewnij się, że godziny szczytu podczas posiłków są odpowiednio obsadzone.

Opisy stanowisk pracy w restauracji również muszą być bardzo precyzyjne, aby nikt nie musiał zgadywać, jakie są jego obowiązki. Myśląc o różnych rolach i obliczając zapotrzebowanie na pracowników, staraj się nie przesadzać w żadną ze stron. Przygotowanie listy ról obniży ryzyko niedoszacowania liczby pracowników.

Koszty pracy i zatrudnienia w restauracji

4. Koszty pracy i przepisy prawne

Jeśli chodzi o przepisy prawne i dokumentację związaną z otwarciem restauracji, sprawdź obowiązujące przepisy.

Rozpoczynając proces rekrutacji, ustal skalę płac dla każdego stanowiska z minimalnym i maksymalnym wynagrodzeniem w zależności od doświadczenia i kwalifikacji potencjalnych pracowników. Pamiętaj, że niektóre stanowiska regularnie otrzymują napiwki, dlatego mogą być opłacane na niższym poziomie, podczas gdy inne nie korzystają z tego dodatkowego benefitu. Sprawdź, jaka jest płaca minimalna oraz normy godzinowe, które mogą się różnić w zależności od wieku pracowników i innych czynników. Średnie koszty pracy w restauracji, w tym również w Twojej, zazwyczaj stanowią 30% całkowitej sprzedaży brutto.

Podczas planowania wielkości zespołu oraz szczegółowych ról, zdecyduj również, jak będziesz zarządzać wypłatami dla personelu.

Jak utrzymać pracowników w restauracji?

5. Budowanie zespołu i utrzymanie pracowników w branży restauracyjnej

Po omówieniu kosztów i liczb zachęcamy do spojrzenia poza te czynniki i naprawdę zastanowienia się nad ludźmi, którzy będą dla Ciebie pracować. Pomyśl o tym, jak możesz stworzyć przyjemne środowisko pracy. Skorzysta na tym nie tylko Twój zespół, ale również Ty, ponieważ zadowolenie teamu bezpośrednio wpłynie na sukces restauracji.

Proces rekrutacji to najlepszy moment, aby zacząć budować kulturę pracy i określić atmosferę, jaką chcesz stworzyć w zespole. Odpowiednie traktowanie pracowników podniesie również jakość obsługi klientów, ponieważ zespół będzie przenosił dobrą atmosferę na interakcje z gośćmi. Niestety, branża gastronomiczna charakteryzuje się bardzo wysoką rotacją pracowników – wielu z nich opuszcza jedną restaurację na rzecz innej z powodu wysokiego poziomu stresu i niewystarczającej wysokości wynagrodzeń.

Jak zatrzymać pracowników restauracji?
 

Możesz wprowadzić pozytywne zmiany w branży, koncentrując się od samego początku na następujących zasadach:

  • świadczenia dla pracowników, np. ubezpieczenie zdrowotne, plan emerytalny, nagrody i zniżki;
  • programy szkoleniowe – daj swoim pracownikom szansę na rozwój i zdobywanie nowych umiejętności;
  • transparentność – zwłaszcza w kwestiach dotyczących wynagrodzeń i napiwków;
  • benefity – prowizje mogą być świetną motywacją, przynosząc korzyści zarówno Tobie, jak i Twojemu personelowi;
  • integracja – spotkania, świętowanie urodzin czy inne wydarzenia pomagają zespołowi zbliżyć się do siebie poza codziennymi obowiązkami.
Stwórz swój dream team

6. Podsumowanie - Zespół to klucz do sukcesu!

Powyższe wskazówki pomogą Ci w płynnym procesie budowania zespołu. Jeśli zastosujesz zasady opisane w tym artykule oraz dostosujesz je do swojego unikalnego planu biznesowego, będziesz w stanie spełnić marzenie o otwarciu własnej restauracji. Jesteśmy podekscytowani, mogąc pomóc Ci w tej drodze dzięki serii „Jak otworzyć restaurację?” i mamy nadzieję, że dowiedziałeś się wielu przydatnych informacji.
Najczęściej zadawane pytania

7. FAQ – Zatrudnianie personelu i role w restauracji

Twoje możliwości  
Zawsze poinformowany
Rejestracja do newslettera
Bądź na bieżąco ze świeżym newsletterem MAKRO! Otrzymuj najnowsze oferty, promocje i najlepsze porady dla swojego biznesu.
Zapisz się!
Oferty i promocje
Zobacz nasze najnowsze oferty
Odkryj najlepsze produkty i ceny dla swojego biznesu. Sprawdź nasze najnowsze oferty i promocje.
Odkryj nasze oferty