Licencje i pozwolenia dla restauracji
Zanim otworzysz swoją restaurację, musisz spełnić wiele wymogów administracyjnych i prawnych. Ten proces jest dość przytłaczający, ponieważ wymaga przejścia przez wiele urzędów i instytucji. W MAKRO chcemy Ci podpowiedzieć, których formalności musisz dopełnić, aby otworzyć swój biznes gastronomiczny. Przeczytaj ten artykuł!
Czego dowiesz się z tego artykułu?
1. Licencje i certyfikaty uprawniające do prowadzenia restauracji
Przede wszystkim przed otwarciem restauracji dla klientów musisz posiadać kilka licencji i certyfikatów. Przede wszystkim jest to pozwolenie na prowadzenie restauracji i pozytywna decyzja Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Inne wymagania mogą być konieczne w określonych sytuacjach, np. pozwolenie budowlane czy wniosek o możliwość prowadzenia działalności gastronomicznej na zewnątrz.
2. Ubezpieczenie Twojej restauracji
Aby uniknąć poważnych problemów finansowych i jak najlepiej zabezpieczyć swoją restaurację, ważne jest, aby wykupić uzbezpieczenie działalności. Rekomendujemy ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej (OC) dla firm, ubezpieczenie majątku oraz ubezpieczenie ochrony prawnej dla firm.
3. Przepisy i regulacje obowiązujące restauratorów
Jako restaurator musisz przestrzegać określonych zasad i przepisów, aby uniknąć kar i mandatów.