Licencje i pozwolenia dla restauracji
![Pozwolenia i przepisy dotyczące restauracji](https://cdn.metro-online.com/-/media/Project/MCW/PL_Makro/info-and-services/inspiration-knowledge/how-to-open-a-restaurant/restaurant-licences-and-permits/licenses-permits-hero-1392-464.jpg?h=464&iar=0&w=1392&rev=9a5db585614f4ab5934b0a786d5c2b49&hash=2B1A076C6EFD5499A2297D5D654BA136)
Zanim otworzysz swoją restaurację, musisz spełnić wiele wymogów administracyjnych i prawnych. Ten proces jest dość przytłaczający, ponieważ wymaga przejścia przez wiele urzędów i instytucji. W MAKRO chcemy Ci podpowiedzieć, których formalności musisz dopełnić, aby otworzyć swój biznes gastronomiczny. Przeczytaj ten artykuł!
Czego dowiesz się z tego artykułu?
1. Licencje i certyfikaty uprawniające do prowadzenia restauracji
Przede wszystkim przed otwarciem restauracji dla klientów musisz posiadać kilka licencji i certyfikatów. Przede wszystkim jest to pozwolenie na prowadzenie restauracji i pozytywna decyzja Głównego Inspektoratu Sanitarnego. Inne wymagania mogą być konieczne w określonych sytuacjach, np. pozwolenie budowlane czy wniosek o możliwość prowadzenia działalności gastronomicznej na zewnątrz.
2. Ubezpieczenie Twojej restauracji
Aby uniknąć poważnych problemów finansowych i jak najlepiej zabezpieczyć swoją restaurację, ważne jest, aby wykupić uzbezpieczenie działalności. Rekomendujemy ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej (OC) dla firm, ubezpieczenie majątku oraz ubezpieczenie ochrony prawnej dla firm.
3. Przepisy i regulacje obowiązujące restauratorów
Jako restaurator musisz przestrzegać określonych zasad i przepisów, aby uniknąć kar i mandatów.