Planowanie kuchni i wyposażenia restauracji
Kuchnia to miejsce, gdzie dzieje się magia – zwłaszcza w restauracji. Chociaż Twoi goście mogą jej nigdy nie zobaczyć, jest ona równie ważna, a może nawet ważniejsza niż przestrzeń do spożywania posiłków. Sprawdź, jak skutecznie zaplanować przestrzeń kuchenną, aby zapewnić doskonałe doświadczenia klienta.
Czego dowiesz się z tego artykułu?
1. Określenie potrzeb i możliwości kuchni w restauracji
Aby stworzyć idealną kuchnię z odpowiednim układem i niezbędnym wyposażeniem, musisz najpierw określić specyficzne potrzeby dla rodzaju kuchni i koncepcji obsługi, jaką chcesz oferować. Dodatkowo ważne jest, aby wziąć pod uwagę możliwości przestrzeni, którą dysponujesz i jak najlepiej ją wykorzystać. Pomyśl o sprzęcie oraz przepisach dotyczących higieny.
2. Wydzielenie poszczególnych sekcji w kuchni restauracji
Gdy już określisz potrzeby i możliwości swojej kuchni, czas wydzielić poszczególne sekcje. Zazwyczaj w każdej dobrze zaprojektowanej i sprawnie działającej kuchni można wyróżnić siedem podstawowych elementów. Przeprowadzimy Cię przez kolejne etapy, począwszy od dostarczenia składników, aż po (miejmy nadzieję) powrót pustych talerzy do kuchni po tym, jak Twoje posiłki zadowoliły podniebienia klientów.
3. Znalezienie idealnego układu dla Twojej kuchni
Teraz gdy znasz wymagania, którym powinna odpowiadać Twoja kuchnia, nadszedł czas na zastanowienie się nad jej układem. Jak pomieścić wszystkie elementy w i jak je optymalnie ułożyć? Oto kilka najczęściej spotykanych układów kuchni.