Meble i wyposażenie do Twojej restauracji

Meble i wyposażenie do Twojej restauracji

Twoja kuchnia przyniesie korzyści Twojej restauracji tylko wtedy, gdy będzie wyposażona w odpowiednie meble i urządzenia. Możliwości wydają się nieograniczone. W MAKRO chcemy zaproponować przegląd rodzajów mebli i wyposażenia, które odpowiadają na potrzeby różnych kuchni restauracyjnych.

Dokonaj właściwego wyboru

1. Wybierz odpowiednie meble i urządzenia

1.1 Przechowywanie, przygotowywanie jedzenia, czyszczenie

Aby sensownie przedstawić Ci różne meble i rodzaje wyposażenia, wymienimy je zgodnie z etapami, które typowa kuchnia restauracyjna zwykle realizuje, czyli: przechowywanie, przygotowywanie jedzenia i czyszczenie. Dodatkowo omówimy wyposażenie przestrzeni jadalnej oraz sprzęt elektroniczny, który może być przydatny w zwiększaniu efektywności w Twojej restauracji.

 

1.2 Komunikacja z personelem

Upewnij się, że przed zakupem mebli lub sprzętu skonsultujesz się z personelem kuchni, obsługą oraz innymi pracownikami. Zapytaj ich, czego potrzebują i co ich zdaniem może być przydatne. Zalecamy przejść przez etapy przygotowywania każdego dania z menu i zapisać potrzebny element wyposażenia, niezależnie od tego, jak jest on mały.

 

1.3 Uwzględnij budżet

Meble i urządzenia, które kupisz, będą oczywiście zależeć od Twojego budżetu. Jednak sprzęt kuchenny nie jest tym, na czym nie warto przesadnie oszczędzać, ponieważ stanowi fundament restauracji. Spróbuj zbadać jakość różnych produktów i skonsultować się z innymi osobami z branży gastronomicznej, aby uzyskać wgląd w opinie innych właścicieli restauracji. Powinieneś również rozważyć zamawianie produktów hurtowo, ponieważ możesz w ten sposób uzyskać rabaty na zakupy.

Przechowywanie

2. Meble i urządzenia do przechowywania 

Rodzaje przechowywania w spiżarni kuchennej

2.1 Rodzaje przechowywania

Każdy produkt dostarczany przez dostawców musi być odpowiednio przechowywany. Zasadniczo każdy przechowywany produkt można przypisać do jednej z trzech kategorii: produkty przechowywane w spiżarni, produkty chłodzone oraz produkty mrożone. W ramach tych kategorii mogą występować różne podkategorie dla poszczególnych składników, np. konkretne wymagania dotyczące temperatury, światła lub wilgotności.

Oprócz przechowywania żywności należy również przechowywać wszystkie przybory i produkty używane w sali restauracyjnej. Przed zakupem wyposażenia kluczowe jest więc uwzględnienie wielkości lokalu i potrzebnego miejsca do przechowywania. Dopiero po wyborze układu kuchni można zacząć myśleć o wyposażeniu i umeblowaniu.

Spiżarnia do przechowywania w restauracji

2.2 Przechowywanie w spiżarni

Produkty do przechowywania w spiżarni, które nie wymagają chłodzenia ani mrożenia, powinny mieć wyznaczone miejsce.

Po pierwsze, musisz wyposażyć ten obszar w półki kuchenne. Ponieważ to inwestycje długoterminowe, upewnij się, że półki są trwałe i wysokiej jakości. Wybierz też materiał wykonania, który pasuje do stylu i budżetu, a jednocześnie jest praktyczny i trwały.

Jeśli chcesz od czasu do czasu zmieniać miejsce przechowywanych rzeczy, zalecamy zainwestować również w półki na kółkach.

Nie zalecamy jednak przechowywania wszystkich produktów spożywczych luźno na półkach w sposób nieuporządkowany. Wybierz odpowiednie pojemniki dla poszczególnych grup produktów. Warzywa i owoce powinny być przechowywane w specjalnych pojemnikach, aby dłużej zachowały świeżość. Małe pojemniki mogą być używane do trzymania np. przypraw. Średniej wielkości szczelne pudełka oraz duże hermetyczne pojemniki są z kolei idealne do zamknięcia w nich suchych produktów jak ryż czy mąka.

Możesz używać przezroczystych pojemników, co pozwala szybko zorientować się w zawartości lub metalowych, które należy odpowiednio oznakować. Staraj się zorganizować wszystkie pojemniki w sposób systematyczny, uwzględniając ważność produktu oraz częstotliwość jego użycia.

Chłodzenie i mrożenie produktów

2.3 Przechowywanie produktów wymagających chłodzenia i mrożenia

Wszystkie produkty, które łatwo się psują, muszą być schłodzone lub zamrożone, aby zachowały świeżość. Istnieją dwie opcje przechowywania ich: mniejsze chłodziarki/zamrażarki oraz duże chłodnie, do których można wejść.

Chłodziarki to typowe urządzenia jedno- lub dwudrzwiowe, które można otworzyć i sięgnąć po produkt. Chłodnie to oddzielne pomieszczenia, w których panuje określona temperatura.

W zależności od rozmiaru kuchni i liczby produktów, wymagających chłodzenia lub mrożenia, wybierz opcję, która najlepiej sprawdzi się w Twojej restauracji.

Dodatkowo warto rozważyć kupienie kostkarki do lodu, zwłaszcza do zimnych napojów, która może być zintegrowana z zamrażarką.

Przybory przechowywane w restauracji

2.4 Przechowywanie przyborów kuchennych

Wszystkie przedmioty używane jako przybory kuchenne lub jako części zastawy stołowej również muszą być przechowywane oddzielnie. Warto zastosować system półek lub szuflad. Upewnij się, że wszystkie produkty są łatwo dostępne dla Twoich pracowników.
Dowiedz się więcej o meblach i urządzeniach do przygotowywania jedzenia
Wybierz właściwy sprzęt do swojej restauracji
Sprawdź naszą ofertę i uzyskaj fachowe porady dotyczące technologii kuchni komercyjnych, zaopatrzenia barów, wyposażenia restauracji i wielu innych!
Odkryj nasze produkty
Przygotowanie jedzenia

3. Meble i przybory ułatwiające przygotowanie jedzenia

Przedmioty używane do przygotowywania potraw z Twojego menu to ważny, jeśli nie najważniejszy, element wnętrza kuchni. Pokażemy Ci wszystko, czego możesz potrzebować w tym zakresie – od przygotowywania składników po gotowanie właściwego dania.

Przybory do przygotowania jedzenia

3.1 Przedmioty do przygotowania poszczególnych składników

Aby przygotować składniki, potrzebujesz powierzchni do krojenia produktów. Zalecamy te wykonane ze stali nierdzewnej oraz plastikowe deski do krojenia, zamiast drewnianych, które są trwalsze i łatwiejsze do czyszczenia. Dodatkowo musisz mieć profesjonalne noże o różnych rozmiarach i przeznaczeniu oraz narzędzie do ich ostrzenia. Nie próbuj oszczędzać na nożach i postaw na produkty wysokiej jakości. Ponadto potrzebujesz też misek i pojemników do przygotowywania żywności oraz do odstawiania przygotowanych składników, aż będą potrzebne. Również w tym przypadku preferowane są produkty ze stali nierdzewnej lub plastiku.

Jeśli masz większą restaurację i musisz przygotowywać duże ilości jedzenia jednocześnie, warto rozważyć zakup profesjonalnej maszyny do krojenia, która wykona pracę za Ciebie. To ważne jeśli planujesz serwowanie dań z bardzo cienko krojonymi plastrami mięsa, serów lub warzyw. Inne przybory do przygotowywania żywności to m.in.: trzepaczki, blendery elektryczne, prasa do czosnku, moździerz i tłuczek, tarki, obieraczki, miarki, waga elektryczna i tłuczek do mięsa. Zalecamy skonsultowanie się z ekspertem w kwestii przyborów kuchennych – szefem kuchni. Będzie wiedział, jakie produkty będą potrzebne do przygotowania każdego dania z menu.

 

3.2 Rzeczy do gotowania

Dwa najważniejsze urządzenia, które będą potrzebne w restauracji, to piekarnik i kuchenka. Najprawdopodobniej będziesz potrzebować kilku piekarników i kuchenek.

Jeśli chodzi o piekarniki, istnieje wiele ich rodzajów, które są indywidualnie preferowane do przygotowywania różnych rodzajów dań. Piekarnik konwekcyjny będzie niezbędny do przygotowywania wypieków, pieczenia i opiekania. Jeśli w menu znajduje się pizza, upewnij się, że Twoja kuchnia jest wyposażona w piec do pizzy. Pamiętaj, że istnieją dwa rodzaje kuchenek – gazowe i elektryczne. Warto mieć oba typy w kuchni. Innym ważnym urządzeniem jest okap kuchenny, a najlepiej kilka okapów, które będą zasysać opary powstające podczas gotowania.

Więcej urządzeń, które mogą być niezbędne w Twojej kuchni, to parowary, maszyny sous-vide, wędzarnie oraz grill. Urządzeniem, które często znajduje się w wielu większych kuchniach restauracyjnych, są roboty kuchenne, które znacznie ułatwiają i przyspieszają pracę. Potrzebne będą też garnki i patelnie w różnych rozmiarach i o różnym przeznaczeniu, łyżki i szpatułki kuchenne, chochelki, termometry, pędzle i szczypce. Oczywiście potrzebne rzeczy wyznacza Twoje planowane menu.

Czyszczenie kuchni

4. Meble i przybory umożliwiające czyszczenie kuchni

Meble i przybory do czyszczenia kuchni

Ostatnim etapem, za który zazwyczaj odpowiada personel kuchni, jest mycie użytych naczyń oraz czyszczenie samej kuchni.

Do mycia naczyń potrzebujesz profesjonalnej zmywarki (lub kilku) oraz wielu zlewozmywaków. Jeśli chodzi o zlewozmywaki, wybierz zlew wielokomorowy, który umożliwia mycie różnych rodzajów produktów w każdej komorze, lub mycie w stylu linii montażowej.

Inne potrzebne środki czyszczące to: ściereczki do czyszczenia i z mikrofibry, chemiczne środki czystości i środki dezynfekujące, kosze na śmieci, mop i wiadro do mopa, gąbki, miotły oraz tabliczki ostrzegawcze np. „mokra podłoga”.

Wyposażenie strefy jadalnej

5. Meble i przybory potrzebne do wyposażenia strefy jadalnej

Meble i urządzenia do strefy jadalnej

Oczywiście nie tylko kuchnia wymaga wyposażenia i umeblowania, ale także strefa jadalna.

Niezbędne meble to oczywiście stoły, krzesła oraz krzesełka dla małych dzieci. Będziesz również potrzebować nakrycia stołowego, które obejmuje naczynia (talerze i miski), szkło (kieliszki do wina, szklanki do wody i kufle do piwa), sztućce (noże, łyżki i widelce), akcesoria stołowe (podkładki, solniczki i pieprzniczki, filiżanki, wazony, świeczki), a na koniec tekstylia (serwetki materiałowe i obrusy).

Podobnie jak w przypadku innych produktów skonsultuj się z personelem kuchennym, szczególnie z szefem kuchni, aby dowiedzieć się, jakie rzeczy najlepiej sprawdzą się do serwowanych dań z menu.

Dowiedz się więcej o sprzęcie elektronicznym dla Twojej restauracji
Wszystko, czego potrzebujesz do jadalni
Atrakcyjnie nakryty stół to dobre pierwsze wrażenie. Zobacz naszą ofertę produktów i znajdź to, czego potrzebujesz do swojej sali jadalnej.
Sprawdź dostępne akcesoria stołowe
Sprzęt elektroniczny

6. Sprzęt elektroniczny zwiększający efektywność Twojej restauracji

Sprzęt elektroniczny do restauracji
W kuchni restauracyjnej polecamy korzystanie z wyświetlacza, który jest połączony z komputerem lub tabletem w strefie jadalnej. Kiedy obsługa sali wprowadza zamówienia klientów, te automatycznie pojawiają się na wyświetlaczu. Dzięki temu załoga kuchni może realizować zamówienia w sposób zorganizowany i efektywny. Eliminowane są wszelkie dokumenty papierowe, co jest korzystne dla środowiska, a problemy związane z komunikacją między personelem obsługującym klientów a personelem kuchennym zostają ograniczone.

Ponadto duży sens ma elektroniczna kasa fiskalna. Każda transakcja może być rejestrowana, a rachunki za stoliki mogą być dzielone zgodnie z życzeniami klientów.

Dodatkowo konieczne zaoferuj metody płatności inne niż gotówka i zainwestuj w (najlepiej mobilny) terminal płatniczy.
Podsumowanie

7. Podsumowanie – meble i urządzenia do restauracji

Restauracyjne meble i urządzenia

W MAKRO rekomendujemy rozważenie wszystkich wymienionych urządzeń i produktów w kontekście indywidualnych potrzeb personelu kuchennego oraz obsługi.

Postaw na jakość, efektywność i trwałość wyposażenia zarówno w kuchni, jak i w strefie jadalnej. Dzięki temu zadowolisz zarówno swoich klientów, jak i pracowników.

Najczęściej zadawane pytania

8. FAQ – Meble i urządzenia do restauracji

Twoje możliwości 
Zawsze poinformowany
Rejestracja do newslettera
Bądź na bieżąco ze świeżym newsletterem MAKRO! Otrzymuj najnowsze oferty, promocje i najlepsze porady dla swojego biznesu.
Zapisz się
Oferty i promocje
Zobacz nasze najnowsze oferty
Odkryj najlepsze produkty i ceny dla swojego biznesu. Sprawdź nasze najnowsze oferty i promocje.
Odkryj nasze oferty