Ryby słodkowodne to te, które całość lub przynajmniej część życia spędzają w wodach słodkich, takich jak jeziora i rzeki. Do najpopularniejszych jadalnych ryb z polskich wód należą szczupak, okoń, pstrąg i węgorz. Masowo kupowany na święta karp to także słodkowodna ryba, jednak w naszym kraju występuje niemal wyłącznie w stawach hodowlanych. Ryby z jezior i rzek z reguły są mniej tłuste niż morskie. Zauważono również, że zazwyczaj nie zawierają tylu szkodliwych substancji, na które narażone są ryby żyjące w bardziej zanieczyszczonych częściach mórz.
Słodkowodna ryba na stół
Ryby słodkowodne są niskokaloryczne i lekkostrawne. Ponadto dostarczają organizmowi wielu cennych minerałów, korzystnie wpływają m.in. na krążenie, wzrok, odpowiednie dotlenienie komórek czy prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Mięso ryb słodkowodnych najlepiej spożywać po krótkiej obróbce termicznej. Restauratorzy mający lokale blisko jezior i rzek w swoim menu nie powinni rezygnować z dań rybnych. Są one chętnie wybierane przez klientów.
Ryby dzikie słodkowodne patroszone
Ryby
słodkowodne – zarówno rzeczne, jak i żyjące w jeziorach – stanowią ponad 40%
ogółu wszystkich ryb żyjących w wodach całego świata. Ich smaczne mięso jest
podstawowym składnikiem wielu dań oraz różnorodnych przetworów, takich jak długoterminowe
konserwy czy pasty.
Najpopularniejszą
rybą hodowlaną, kupowaną w całości jest karp, który ze względu na smaczne i
chude mięso jest coraz częstszym wyborem nie tylko na Boże Narodzenie. Które
inne ryby słodkowodne warto poznać?
Ryby
słodkowodne wyróżniają się wyjątkowo smacznym i lekkostrawnym mięsem, dlatego
są doskonałym składnikiem potraw dla osób przebywających na diecie oraz małych
dzieci.
Średnie i
małe ryby słodkowodne dostępne w sprzedaży w całości doskonale nadają się do
nadziewania, szybkiego smażenia lub przyrządzania zup, dlatego chętnie są
kupowane w większych ilościach zwłaszcza do restauracji oraz mniejszych przetwórni.