Przetwory z ryb to nie tylko doskonały sposób na przedłużenie świeżości mięsa, ale także nadanie im pożądanego, często zaskakującego smaku. Ryby zamknięte w konserwach lub słoikach smakują doskonale zarówno ze świeżym pieczywem, jak i jako dodatek do złożonych potraw warzywnych. Na przykład ze śledzi w słonej zalewie można przyrządzić przekąski w wielu wariantach, a tuńczyk w zalewie jest idealnym składnikiem lekkostrawnej sałatki ze świeżych warzyw. Za przetwory rybne uważa się także m.in. paluszki z ryb, surimi, buliony oraz sosy rybne, które są chętnie wykorzystywane w daniach kuchni azjatyckiej.
Popularne przetwory z ryb
W Polsce przetwory rybne cieszą się dużą popularnością. Znany paprykarz szczeciński jest mieszanką mięsa, ryżu, warzyw oraz koncentratu pomidorowego i może być spożywany zarówno na gorąco, jak i w formie schłodzonej pasty do pieczywa. W wielu restauracjach często wybieraną przystawką są ryby w galarecie, rolmopsy oraz pasty. Prawdziwym delikatesem wśród tego typu przetworów są kabanosy rybne, wyróżniające się wyrazistym smakiem.
Śledzie
Śledź
jest bardzo popularną rybą w Polsce. Na rynku znajdziemy różne wersje tego
produktu: śledzie marynowane, śledzie w occie, śledzie w śmietanie czy śledzie
w oleju. Asortyment naszej hurtowni zawiera bogaty wybór tych ryb od
renomowanych producentów.