MIĘSO, WĘDLINY

Mięso jest doskonałym źródłem żelaza, białka i wielu innych składników odżywczych, a dania przygotowane choćby z jego niewielką ilością zachwycają wyjątkowym smakiem.

Mięso i wędliny

Dlaczego warto jeść mięso?

Mięso, zwłaszcza czerwone, jest doskonałym źródłem żelaza – pierwiastka niezwykle ważnego, bo wchodzącego w skład krwi i odpowiadającego za jej natlenienie. Mięso obfituje też w witaminy z grupy B i przede wszystkim pełnowartościowe białko. Zawarte w nim aminokwasy są niezbędne do budowy tkanek i narządów i w przeciwieństwie do białek roślinnych białko mięsne jest zdecydowanie łatwiej przyswajalne.

Wędliny na stół

Wędliny to przetwory wykonane z części lub jednego kawałka mięsa. Już w czasach starożytnych starano się w taki sposób przetworzyć mięso, by zachowało świeżość przez dłuższy czas. Gotowanie, suszenie czy wędzenie wpływa na smak wędliny, a zamarynowanie lub dodanie w trakcie procesu odpowiednich przypraw sprawia, że każda z nich staje się wyjątkowa. Warto poznać wędliny z regionów świata – w zależności od rodzaju mięsa i sposobu wytworzenia zaskakują różnorodnością smaków i aromatów. Wszelkiego rodzaju wędliny i mięsa są obowiązkowe w restauracjach specjalizujących się w kuchni polskiej, węgierskiej czy włoskiej. 

Świeże mięso drobiowe

Świeże mięso i drób 

Od zarania dziejów mięso pełni ważną rolę w jadłospisie człowieka, ponieważ dostarcza niezbędnych dla zdrowia składników, takich jak białko, witaminy i tłuszcz.

Dowiedz się więcej
Pasztet

Pasztety, podroby

Podroby i przetwory mięsne bardzo często goszczą na polskich stołach. Ze względu na zawartość cennych składników warto spożywać je regularnie.
Dowiedz się więcej
Boczki

Boczki

Surowy, wędzony czy gotowany – boczek można przyrządzić na wiele smacznych sposobów. To właśnie dlatego od stuleci pełni ważną rolę w tradycyjnej kuchni.
Dowiedz się więcej
Szynka dojrzewająca

Szynki dojrzewające

Sposób wyrabiania szynek dojrzewających należy do najstarszych metod konserwacji mięsa. Warto wykorzystać je w kuchni, ponieważ aż do teraz powstają w tradycyjny sposób, czyli bez środków chemicznych.
Dowiedz się więcej
Szynka gotowana

Szynki gotowane

Soczysta i aromatyczna szynka gotowana to nie tylko znakomite danie obiadowe, ale również wyborna wędlina. Wystarczy ją schłodzić, pokroić w cienkie plastry i dodać do kanapki.
Dowiedz się więcej
Kiełbasy

Kiełbasy i kabanosy

Cienkie, grube, pikantne, łagodne, wędzone… Kiełbasy są popularnym wyrobem wędliniarskim. W zależności od rodzaju są świetną przekąską lub sycącą potrawą.
Dowiedz się więcej
Parówki

Parówki

Parówki to cienkie kiełbaski wypełnione drobno zmielonym mięsem. Można jest spożywać solo po krótkim gotowaniu lub zastosować jako składnik różnorodnych potraw.
Dowiedz się więcej
MARKI WŁASNE
ODKRYJ NASZE MARKI WŁASNE
Dowiedz się, jak nasze marki własne mogą ułatwić Ci pracę
Odkryj marki MAKRO